Ali je borba za pokojnine demagogija?

Volitve 2014: Bralci sprašujejo, stranke odgovarjajo.

Objavljeno
10. julij 2014 11.22
Posodobljeno
10. julij 2014 18.00
Protestni shod upokojencev - Sobotna/Mnenja
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Bralcem Dela.si smo ponudili možnost, da vsem strankam, ki bodo sodelovale na predčasnih parlamentarnih volitvah, postavijo vprašanje, ki jih najbolj žuli. Odgovorov niso posredovali le Zeleni Slovenije. Na volitvah bo sicer skupaj - v vseh volilnih okrajih - kandidiralo petnajst strank. Odgovore objavljamo v celoti.

Bralec Franc je postavil vprašanje:

Ali je borba za pokojnine navadna demagogija?

Državljanska lista (DL): Pokojnine so v večini zaslužene, in ne podarjene. Res pa gre za zelo občutljivo temo, ki je za marsikoga zelo pomembna, tako da smo tukaj pogosto priča raznim demagoškim pristopom različnih strank.

Naprej Slovenija (NPS): Desusova neborba za pokojnine je demagogija in hudo zavajanje vseh upokojencev, saj je Desus sodeloval 20 let v vladah, ki so gospodarstvo bankrotirale in zaposlile množico birokratov po nepotrebnem.

Združena levica (ZL): Ne. Pokojnine so temeljni civilizacijski dosežek. Današnje zniževanje pokojnin in njihovo ukinjanje je civilizacijska regresija.

Slovenska demokratska stranka (SDS): V Slovenski demokratski stranki razumemo vprašanje pokojninskega sistema kot pomembno temo. Zato smo tudi izpeljali učinkovito pokojninsko reformo v doseženem dogovoru s socialnimi partnerji, ki je podaljšala vzdržnost pokojninskega sistema in preprečila padec pokojnin. Žal ugotavljamo, da nekateri pokojnine uporabljajo za populistični in demagoški pristop, obljubljajo nerealno visoke pokojnine (npr. minimalno tisoč evrov) ter usklajevanje pokojnin, v Vladi RS pa svojih obljub ne zagovarjajo več. Spomniti je treba, da so se pokojnine nazadnje zvišale v času prve vlade Janeza Janše.

Slovenska ljudska stranka (SLS): V SLS smo prepričani, da je borba za pokojnine več kot upravičena. Toda kakšna borba?

V našem dokladnem sistemu se pokojnine zagotavljajo sproti iz vplačanih prispevkov, tako rekoč iz rok v usta. Za več kot 600.000 upokojencev, kolikor jih imamo v Sloveniji, zavarovanci s prispevki ne zagotavljajo dovolj denarja, kar četrtino sredstev za pokojnine že doplačujemo iz državnega proračuna. Državni proračun pa se pretežno napolni s prejetimi davki, dohodnino, davkom na dodano vrednost in davkom iz dobička. Davki ne pokrijejo vseh odhodkov, zato se Slovenija vsako leto dodatno zadolži, med drugim tudi za pokojnine. To je tako, kot če oče in mati s plačo ne moreta preživljati družine in najameta kredit. Tak način se na malo daljši rok ne izide. Treba je znižati izdatke ali pa poskrbeti za dodaten zaslužek. Ali kombinacija obojega. Slovenija mora narediti oboje. Znižati življenjske stroške (npr. javna uprava ipd.) in poskrbeti za dodaten zaslužek (nova delovna mesta). V nasprotnem primeru bi lahko prišli do absurdne situacije, ko bo celoten državni proračun zadoščal samo za odplačilo obresti. V SLS smo prepričani, da je najboljša borba za pokojnine boj za nova delovna mesta, boj za strukturne reforme in v teh kriznih časih tudi boj za znižanje previsoke javne porabe.

Nova Slovenija (NSi): Žal nekateri neodgovorni politiki tako resno in pomembno področje, kot je ureditev pokojninskega sistema, zlorabljajo za poceni nabiranje političnih točk. S tem delajo dolgoročno škodo in pozabljajo, da so soodgovorni za drastičen padec pokojnin in posledično standarda upokojencev v Sloveniji v zadnjih letih.

Krščanski demokrati pa trdimo, da dedki in babice ne morejo imeti dostojnih pokojnin, če so vnuki brez zaposlitev! Zato ponavljamo: Dolgoročno stabilnega pokojninskega sistema ni brez dobro delujočega gospodarstva, ki ga zagotavljajo nižji davki, preprosti postopki in odprto gospodarstvo. Zaradi demografske slike Slovenije imamo samo dve možnosti: zviševanje upokojitvene starosti (podaljševanje delovne dobe) ali zniževanje pokojnin. Krščanski demokrati nasprotujemo zniževanju pokojnin. Nadaljevali bomo reformo v smeri povezanosti zakonske upokojitvene starosti na podaljšanje življenjske dobe. Le podaljšanje delovne dobe pa ni rešitev. Zato bomo reformo pokojninskega sistema dopolnjevali oziroma uskladili s spodbudami za podaljšanje dejanske upokojitvene starosti, skupaj z učinkovito politiko za rast in zaposlovanje.

Pozitivna Slovenija (PS): Da bo socialni sistem v Sloveniji vzdržen, je treba najprej zagotoviti gospodarsko rast. Sama borba za pokojnine, brez projekcije konkretnih rešitev, je lahko tudi zgolj demagogija.

Zavezništvo Alenke Bratušek (Zaab): Prepričani smo, da mora vsakdo, ki skozi svojo delovno dobo plačuje prispevke za pokojninsko blagajno, ob upokojitvi začeti prejemati dostojno pokojnino. Kljub temu da je njena višina odvisna od povprečnih prejemkov posameznika, pa mora tudi najnižja pokojnina omogočati dostojno preživetje. Borba za pokojnine je »navadna demagogija«, le če je ne spremljajo dejanski ukrepi za konsolidacijo javnih financ in gospodarsko rast, ki so pogoj za stabilno pokojninsko blagajno. Zato je vse te ukrepe potrebno misliti skupaj in jih uveljavljati sistemsko. Program Zavezništva Alenke Bratušek takšne sistemske ukrepe vsebuje!

Verjamem: Ne. Borba za pokojnine je borba za prihodnji razvoj in finančno vzdržnost delovanja države ter zagotavljanje osnovnega življenjskega standarda prebivalstva. Prav zaradi tega je nedopustno, da se na tako pomembni temi v Sloveniji nabirajo poceni politične točke.

V Stranki Verjamem bomo z vsemi močmi prispevali k preoblikovanju pokojninske zakonodaje na način, ki bo:

• pri določitvi upokojitvene starosti upošteval pričakovano življenjsko dobo,
• spodbujal zaposlene, da tudi sami vlagajo sredstva v drugi pokojninski steber, iz katerega bodo sredstva ob upokojitvi lahko dvignjena brez plačila dohodnine,
• omogočal pregled višine vplačanih sredstev ter izračun predvidene višine prihodnje pokojnine.

Piratska stranka Slovenije (PSS): Pokojnine so stvar medgeneracijske solidarnosti, zato si ne znamo predstavljati pokojninske reforme, ki bi bila usklajena in sprejeta brez medgeneracijskega konsenza. Pokojninsko reformo je treba graditi v pozitivni smeri, ne z nižanjem pokojnin, temveč s spodbujenjem ljudi, da bodo delali dlje. Vzporedno je treba spodbujati gospodarstvo in državo, da bodo začeli odpirati delovna mesta za starejše, da ti ne bi bili neposredna konkurenca mladim. Prav tako je treba urediti neko obliko pogodbe, ki daje možnost vsem, ki bi si z delom hoteli izboljšati svoj materialni položaj. Največ možnosti vidimo v okviru ene od ključnih reform, to je učinkovitem prehodu v e-družbo.

Socialni demokrati (SD): Za Socialne demokrate je varna in aktivna starost ter s tem povezane pokojnine zelo pomembna tema. Zavedamo se, da je nujno potrebno zagotoviti ustreznejše razmerje med delovno aktivnim in upokojenim prebivalstvom ter povečati prilive v pokojninsko blagajno. Sam pokojninski sistem je še naprej treba graditi na medgeneracijski solidarnosti in vzajemnosti, država pa mora pri tem spodbujati tudi zasebna vlaganja ljudi in podjetij v drugi pokojninski steber, da bo mogoče zagotoviti dovolj visoke pokojnine za varno starost.

Slovenska nacionalna stranka (SNS): To kar počne Erjavec je še huje kot demagogija, je laž in zavajanje upokojencev, zato da si ohrani lastno rit.

Stranka Mira Cerarja (SMC): To je legitimen interes neke skupine. Naša želja pa je, da vsem družbenim skupinam omogočimo v prihodnje boljše življenje.

Desus: Upokojenke in upokojenci imajo svoje pravice, tudi pravico iz preteklega dela - to je pokojnina. Z zmanjševanjem teh pravic se upokojenkam in upokojencem jemlje osnovno človekovo dostojanstvo. Zato je borba za pokojnine, regres, usklajevanje pokojnin in dostojanstvo starejših, borba za osnovne pravice starejših ljudi. Tukaj gre za realnost in ne demagogijo.