Izrisuje se profil predsednika

Prvo soočenje v drugem krogu: Analitika menita, da izhodiščni položaj zavira Pahorja in sprošča Türka.

Objavljeno
20. november 2012 23.13
Slovenija,Ljubljana,20.11.2012 Prihod Danila Turka in Boruta Pahorja na intervju za Sobotno prilogo. Foto:Matej Druznik/DELO
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana – Danilo Türk in Borut Pahor, predsedniška kandidata, ki sta v prvem krogu iz tekme izločila Milana Zvera, sta se včeraj ponovno srečala v televizijskem soočenju na TV Slovenija. V pogovoru z voditeljico Lidijo Hren sta govorila o vladi in protestih, usklajevanju pokojnin, stricih iz ozadja, korupciji ...

O tem, kako sta se kandidata odrezala v tokratnem soočenju, smo se včeraj zvečer pogovarjali tudi s političnim analitikom Samom Uhanom in strokovnjakom za volilne kampanje Božidarjem Novakom. »Ključni temi soočenja sta bili Kučanovo pismo in protikorupcijska komisija. Ljudje pa imajo čisto druge probleme. Tako se bojim, da ni veliko ljudi gledalo tega soočenja,« nam je dejal Novak.

Türk suvereno, a v formi kraljice

Po njegovem mnenju soočenje ne bo veliko vplivalo na odločitev volivcev in Pahor ostaja favorit. »Soočenje je konkuriralo nogometu in prav zanimivo bi bilo videti, kdo je zbral več gledalcev,« se sprašuje Novak ter poudarja: »Nobeno soočenje ne more spremeniti dejstva, da je Pahor kandidat z močnejšo identiteto. Türk je še takrat, ko je govoril, da je potrebna zamenjava vlade, dolival vodo na mlin Pahorjeve stranke. Kajti tudi če vlada pade, nova ne bo Jankovićeva, ampak Lukšičeva.« je še dejal Novak. Sicer pa je po njegovem soočenje bolj suvereno začel Türk, a preveč v formi kraljice. Pahor ga je vedno spravil na realna tla, češ, v recesiji smo.

Pahor realen, a manj samozavesten

»Malce drugače, kot smo bili navajeni iz zadnjih srečanj. Videli smo zelo odločnega, doslednega in natančnega predsednika države, za katerega se je zdelo, da je nekako razbremenjen dokončnega izida, zato je tudi lahko tako zelo jasno formuliral nekatere svoje misli, ideje – brez posebnega taktiziranja,« meni Uhan.

In na drugi strani? »Videli smo kandidata za predsednika, ki je bil manj samozavesten, kot smo bili navajeni, še vedno pa dosleden v nedoslednost, ko poudarja, da ne podpira vlade in težko pojasni, zakaj je to dobro za vse. Bil je tudi izzvan s konkretnim imenovanjem imen stricev iz ozadja, odgovor pa je bil pretirano zadržan,« je Pahorja ocenil Uhan. »Breme dobrega rezultata je tisto, ki je nekoliko zaviralo Pahorja in sprostilo Türka.« Pozitivno se mu zdi, da smo vendarle videli nekoliko bolj izrisan in natančen profil bodočega predsednika.