Kdo je presenetil na tokratnih volitvah?

Tik pred kongresom SMC so javnomnenjske poizvedbe napovedovale zmago SDS, ZL pa takrat ni bilo na seznamu za vstop v DZ.

Objavljeno
13. julij 2014 19.28
Posodobljeno
13. julij 2014 21.30
VOLIVE 2014
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - Izidi vzporednih volitev v državni zbor prinašajo nekaj presenečenj. Stranka, ki je na prejšnjih parlamentarnih volitvah zmagala, je tokrat ostala brez sedeža v parlamentu. Predsednik PS Zoran Janković je rezultat že označil za katastrofalnega. Kot je dejal, se bodo v stranki zdaj pogovorili, ali bodo še naprej »ostali skupaj, ali pa je bila to le triletna avantura«.

Presenečenje tokratnih volitev je tudi rezultat stranke SDS, ki so ji javnomnenjske poizvedbe sredi maja (do ustanovnega kongresa Stranke Mira Cerarja) napovedovale zmago, zdaj pa so, kot kaže, dosegli slabši rezultat kot na zadnjih parlamentarnih volitvah. V SDS sicer poudarjajo, da volitve niso bile poštene, zato da njihov rezultat ni legitimen. Predsednika države so pozvali, naj razpiše nove predčasne volitve. »Branko Masleša je odločanje namerno zavlekel v čas po volitvah, še več, pred volitvami smo bili dodatno priča dvema sodnima postopkoma in lansiranju nove sodne preiskave,« je povedal podpredsednik SDS Zvonko Černač. Napovedal je, da poslanci SDS v DZ ne bodo prevzeli nobene funkcije, o sodelovanju na sejah pa da se bodo odločali selektivno.

Čeprav koaliciji Združena levica javnomnenjske poizvedbe medtem še pred tednom dni niso napovedovale vstopa v parlament, so po zadnjih podatkih dosegli kar 7,1 odstotka glasov. V koaliciji, ki jo sestavljajo Iniciativa za demokratični socializem, Demokratična stranka dela in TRS, uspeh pripisujejo »kolektivnemu trdemu delu«. Predstavnik koalicije Združena levica Luka Mesec je dejal, da so dosegli izjemen rezultat. Po njegovih besedah želijo zgraditi gibanje, ki bo zrušilo divji kapitalizem, in pripeljajo demokratični socializem.

Še eno od presenečenj tokratnih predčasnih parlamentarnih volitev je rezultat najstarejše stranke v Sloveniji. Po izidih vzporednih volitev se SLS ni uspelo uvrstiti v parlament. Njen predsednik Franc Bogovič je ob tem dejal, da je pripravljen prevzeti odgovornost in bo v primeru, če bodo prvi delni neuradnih rezultati potrdili izpad iz DZ, odstopil kot predsednik stranke. Je pa poudaril, da »s tem ni konec SLS«.

V spodnjem grafu pa si poglejte, kako so se med letoma 1996 in 2014 odrezale tradicionalne stranke.