Kdo Türku, Zveru in Pahorju plačuje kampanjo?

Anonimneži so Danilu Türku doslej podarili 82.000, Milanu Zveru 23.785 in Borutu Pahorju 15.000 evrov.

Objavljeno
08. november 2012 21.44
sipic/plakati
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Daleč največ denarja za kampanjo je do srede tega tedna zbral štab Danila Türka. S 85.000 evri so zbrali dvakrat toliko kot pri Milana Zveru in Borutu Pahorju skupaj. Pred petimi leti so tri resne predsedniške kampanje stale po več sto tisoč evrov.

Iz nobenega od volilnih štabov nam niso niti približno pojasnili, koliko denarja nameravajo za kampanjo porabiti letos. Namesto zneska so iz Zverovega štaba sporočili, da bodo porabili »mnogo manj, kot je v skladu z zakonom dovoljeno«, iz Pahorjevega, »da bo kampanja v finančnem smislu skrajno racionalna«, iz Türkovega pa, da bo »znesek gotovo precej pod zakonsko določeno mejo«. Izmikanje navajanju številk je med kandidati običajno pred vsakimi volitvami.

Kolikšna je dovoljena poraba

Mejo dovoljene porabe, ki se ji pri Türku in Zveru ne nameravajo približati, zakon za prvi krog določa pri 425.000 evrih, za kandidata, ki se uvrstita v drugi krog, pa pri 680.000 evrov. Pred petimi leti je Mitja Gaspari za prepričevanje volivcev porabil 387.903 evrov, Zmago Jelinčič 26.030 evrov, Danilo Türk za dva kroga 581.823 evrov in Lojze Peterle za dva kroga 526.697 evrov.

Po zbiranju denarja je bil doslej s 85.000 evri najuspešnejši Danilo Türk. Za kampanjo je sam prispeval tri tisoč evrov. Kdo je podaril preostalih 82.000 evrov, v njegovem štabu niso pripravljeni razkriti javnosti. Sklicujejo se na varovanje zasebnosti financerjev kampanj. Politične stranke, ki so Türka javno podprle, doslej niso prispevale nič, njegova družina tudi ne.

Štab Milana Zvera je doslej zbral 23.785 evrov. Odgovoru na vprašanja, ali je kaj prispeval Zver sam ali njegova družina, so se izognili. So pa navedli, da bo denar za plačilo kampanje, če bo potrebno, prispevala tudi SDS, ki Zvera predlaga. NSi kot financerja ne omenjajo. Tudi pri Zveru so zavrnili možnost, da bi javnosti predstavili, kdo jim je za kampanjo podaril denar, češ da zakon za prispevke, nižje od treh plač, podjetjem ali posameznikom zagotavlja anonimnost.

Najmanj je uspelo zbrati Borutu Pahorju. »Slabih 15.000 evrov,« so zatrdili v njegovem volilnem štabu. Na vprašanje, koliko je za kampanjo prispeval Pahor sam, so odgovorili, da »266 prostovoljno opravljenih delovnih ur na različnih delovnih mestih in 39 ur prostovoljnega dela skupaj s prostovoljci na delovnih akcijah«. Kako bodo ta prispevek, ki ga finančno niso ovrednotili, navedli v poročilu računskemu sodišču, bomo še poročali. Družina ali stranke za Pahorjevo kampanjo doslej niso prispevale nič. Kot Türk in Zver tudi Pahor zaradi varovanja anonimnosti ni pripravljen razkriti niti enega podjetja ali posameznika, ki je za kampanjo podaril denar.

Koliko kandidatom vrnemo davkoplačevalci

Denar za plačilo vseh stroškov kampanje bodo kandidati lahko zbirali še štiri mesece po volitvah, ko morajo zapreti račune in poročati o kampanji računskemu sodišču. Kandidatom, ki jih je volila več kot desetina volivcev, bo računsko sodišče dodelilo delno povrnitev stroškov kampanje. Pred petimi leti je Jelinčiču država po številu volivcev povrnila 22.674, Gaspariju, 28.516, Peterletu 38.195 in Türku 81.280 evrov.