Na poti s SDS: Da se država ne bi pogrezala kot ljubljansko Barje

Jerajeva prekolesarila dobrih 20 kilometrov. Radikalna reforma sodstva, kritika sedanje oblasti in domoljubje z veliko žlico.

Objavljeno
08. julij 2014 21.37
Kolesarjenje in klepet z Alenko Jeraj. Ig 5. julij 2014.
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Kampanja SDS ni samo prižiganje sveč pred vrhovnim sodiščem. V senci tega strankini kandidati na terenu vodijo tudi klasično kampanjo, v kateri je pomemben predvsem stik z ljudmi. Pridružili smo se podpredsednici SDS Alenki Jeraj, ki je pod »rumenim soncem in modrim nebom« vrtela pedale po Barju in nabirala glasove v svojem volilnem okraju.

Pod motom »Zdrav duh v zdravem telesu« smo kolesarski izlet začeli v eni najhitreje rastočih občin v Sloveniji – Škofljici. Podporo Jerajevi sta na startu prišli izreč njena nekdanja kolegica iz poslanskih klopi, zdaj pa evropska poslanka Romana Tomc in kardiologinja zasebne klinike Medicor Marjeta Zorc. »Alenka je deloholik, ki se bori za pravo stvar«, in »kot predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo razume, kaj pomeni učinkovit zdravstveni sistem«, sta ji pihali na dušo. Sami se kolesarjenju nista pridružili, ker sta imeli druge obveznosti.

Gasilci, polka in postanek nasproti Spomenke Hribar

Preden smo obrnili predala, je zbrane nagovorila tudi 41-letna poslanska kandidatka. Poudarila je »čudno atmosfero«, v kateri potekajo letošnje volitve, ter zaradi pravnomočne obsodbe prvaka SDS Janeza Janše namenila nekaj krepkih besed slovenskemu pravosodju. Da bi zaradi tega novoizvoljeni poslanci v znamenje protesta vrnili mandate, kot je zakrožilo prejšnji teden, ni govora, je zagotovila. Njena politična sporočila so bila kratka in jasna, za tem smo lahko odrinili na pot proti Igu.

Poleg Jerajeve je kolesarilo še deset drugih članov in simpatizerjev trenutno največje parlamentarne stranke, med njimi tudi župan Škofljice Ivan Jordan, predsednik nadzornega sveta Slovenskih železnic (v času prve Janševe vlade pa šef nadzornikov na Delu), Boris Zupančič in avanturistični kolesar Aleš Juvanc. »Alenka, kaj Velike Lašče bomo pa izpustili, ker je na poti pretežak klanec?« se je pošalil, medtem ko smo kolesarili po nezahtevnem ravninskem delu poslankinega volilnega okraja.

Prvič smo se sredi Barja ustavili po dobrih desetih minutah. Jerajeva je poznavalsko nizala zgodovinske in naravne posebnosti območja ter naštela nekaj konkretnih lokalnih projektov, ki bi jih država po njenem mnenju morala izvesti v naslednjem mandatu. Med njenimi prioritetami se je poleg obnove cest, denimo, znašla tudi spomeniška ureditev kraja, kjer je teritorialna obramba v osamosvojitveni vojni sestrelila helikopter JLA, katerega deli so se medtem že pogreznili v zemljo.

Na Igu je sledilo prvo neposredno nagovarjanje volivcev. Pred lokalno trgovino je podporno osebje razvilo predvolilne plakate in delilo zapestnice v strankarskih barvah s sloganom »Slovenija v srcu«. Prikladno so imeli prav takrat v bližini gasilci požarno vajo, s katerimi je Jerajeva hitro posnela nekaj fotografij in jih takoj delila na twitterju. Domačijsko razpoloženje s harmoniko in domačimi vižami nas je pričakalo tudi na naslednjem postanku v vasi Vrbljene, kjer je poslanka dokazala, da se zna »zavrteti« v ritmu polke.

Pot nas je dalje vodila proti Tomišlju in tamkajšnjemu malemu podjetniku, ki se ukvarja z avtokleparstvom. Ironija je hotela, da je možak stanoval nasproti Spomenke Hribar – za prvaka SDS Janšo verjetno »državno sovražnico številka ena«. Kakorkoli, gospod Remškar je potožil nad zbirokratiziranimi državnimi postopki in Jerajevi položil na dušo, naj – ko bodo na oblasti – uresničijo svoj program in jih poenostavijo.

Več slovenske glasbe in bolj naklonjene medije

Sledilo je kosilo, nekaj težkih ideoloških debat o partizanih in domobrancih, čemur je sledilo bolj prijetno namakanje nog v idiličnem podpeškem jezeru. Med kopalci je bil tudi nekdanji vplivni član NSi in minister za delo Janez Drobnič, ki ga je Janša leta 2006 »pregnal« iz vlade. Zamere so očitno pozabljene, saj je Drobnič poslanki SDS zaželel ponovno izvolitev in vse dobro.

Nabiranje volilne podpore na kolesih je ekipa podpredsednice stranke končala v Vnanjih Goricah. Tam je bila priložnost izvedeti kaj več o njenih načrtih v morebitni vladi, ki bi jo vodila SDS. Jerajeva se kot soavtorica strankinega programa s področja kulture vidi na tem področju. Omenjeno ministrstvo, ki ga je druga Janševa vlada prenesla pod pristojnost ministrstva za izobraževanje, bi po njenem mnenju bolje delovalo samostojno.

Posebno pozornost bi sama posvečala ne samo »uravnoteževanju« medijskega prostora, ampak tudi pogostejšemu predvajanju slovenske glasbe na radiih. Predlaga povišanje kvote na polovico domače in polovico tuje glasbe, pri čemer bi zakonsko onemogočila izigravanje zakona, ko večina radijskih postaj predvajanje slovenske glasbe zgosti v nočnem času.

»To bo pokopalo domače izvajalce in s tem pomemben del slovenske kulture,« razmišlja Jerajeva. Zagovarjanje takšnega državnega intervencionalizma je, zanimivo, konceptualno nasprotno od stališča SDS do gospodarstva. Tam zagovarjajo čimprejšnji umik države.

Nazadnje se nam je v Vnanjih Goricah poleg treh volivcev pridružila še ekipa drugega poslanskega kandidata Anžeta Logarja, ki je državljane, prav tako na kolesu, nagovarjal v sosednjem volilnem okraju. Končali smo s polemično razpravo o vlogi medijev, ki s(m)o po prepričanju članov SDS večinoma neobjektivni in premalo naklonjeni njihovi opciji.