Pirc Musar že ovadila avtorja zapisa na SDS

Informacijska pooblaščenka je ovadila tudi upravljavca spletne strani, na kateri je bilo besedilo objavljeno.

Objavljeno
12. december 2011 16.01
Posodobljeno
12. december 2011 16.18
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v spornem članku na spletni strani SDS zaznala  znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ovadbo je poslala na pristojno tožilstvo, poroča STA.

Pirc Musarjeva je navedla tudi, da od SDS ali kogar koli drugega ni dobila kakšnih dokazil ali pričevanj glede domnevne zlorabe volilnih imenikov in osebnih podatkov.

Vse, ki bi o zlorabah osebnih podatkov volivcev iz uradnih zbirk na zadnjih volitvah imeli kakršne koli informacije, so namreč pri informacijskem pooblaščencu pozvali, da jim te čim prej posredujejo, saj avtor kolumne na spletni strani SDS Tomaž Majer piše tudi o domnevnih tovrstnih zlorabah.

Policijska uprava Ljubljana zagotavlja, da bo v skladu s pooblastili preučila, ali obstojajo znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja. »Če bodo ugotovljeni znaki kaznivega dejanja, ki jih določa kazenski zakonik, bodo zbrana vsa potrebna obvestila, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno tožilstvo.«

Informacijska pooblaščenka je že včeraj sporočila, da bo zaradi objave na spletni strani SDS, v kateri avtor med razlogi za zmago Zorana Jankovića na volitvah navaja radodarnost z državljanstvi, grožnje volivcem in zlorabo volilnih imenikov, vložila kazensko ovadbo zaradi sovražnega govora.