Pisma bralcev: Teze za volilna merila 2011

Volilni programi so imeli v preteklosti zelo malo vpliva na izid volitev, v glavnem so bili spisek želja.

Objavljeno
10. november 2011 15.57
Posodobljeno
10. november 2011 16.09
Čedomir Deletić
Čedomir Deletić

Približujejo se volitve. Prvič predčasne. Ponudba strank in posameznikov, ki želijo vladati narodu in državi, bo pestra. Parni stroji volilnih strank -- volilni štabi, delajo z vso vnemo in izdelujejo čim bolj dopadljive volilne programe. Študirajo in udejanjajo volilni marketing, ki ni nič drugega, kot uspešna in manj uspešna promocija lažnih obljub, kako prevarati volivce. Volilni programi so imeli v preteklosti zelo malo vpliva na izid volitev, v glavnem so bili spisek želja. Za njihovo uresničitev ni nihče odgovarjal. Dosedanje politične stranke se niso dovolj dokazale v državotvorni drži in ne zagotavljajo, da bodo kos nakopičenim problemom.

Ljudje se rojevamo z različnimi naravnimi nagnjeni, redki tudi za politiko. A teh je malo v primerjavi s številom tistih, ki vztrajno silijo v politiko in v njej vztrajajo. H temu jih spodbujajo finančni motivi. Veliko govoriti, malo delati, nič odgovarjati in prejemati dobro plačo. Zato tak boj za funkcije.

Tudi po prenehanju mandata dobijo politiki določen čas plačo, menedžerji odpravnino, odpuščeni delavci pa socialno pomoč, s katero ni mogoče preživeti, pa še to šele, ko gre firma v stečaj. Delavci so ponižani in kot živina porinjeni na trg dela, ki je pravi socialni apartheid. Pomembni so borzne in druge finančne špekulacije, bančni monopol, kupčkanje z lastnino, ustanavljanje hčerinskih firm, dokler premoženje ne ponikne v privatne žepe, kraja, trgovanje z drogo, belim blagom, človeškimi organi itn. To omogoča hitro bogatenje.

Človek premišljuje, kako iz te godlje, iz tega živega peska. Najbolje je, če se politično aktiviramo, se udeležimo volitev in glasujemo za kandidate, ki so za narod in domovino in kar najbolj realno obetajo, da bodo tudi uresničili to, kar obljubljajo. Pri tem je treba določiti merila za izbiro kandidatov, saj smo v preteklosti imeli velikokrat slabe izkušnje z njihovo podobo.

Za izbiro kandidatov na volitvah 2011 bi morala veljati naslednja merila:

1. Kandidati morajo biti etično in socialno pozitivno naravnani, spoštovati morajo temeljne človekove vrednote in pravno ureditev;

2. Pripraviti morajo spremembo ustave, ki naj omogoči:

- prehod od strankarske parlamentarne organiziranosti na oblikovanje dveh domov parlamenta: Doma dejavnosti (izbira poslancev po dejavnostih in elektorskem sistemu) in Republiškega doma (iz predstavnikov lokalnih skupnosti in registriranih združenj); po sprejetju ustave izvesti nove volitve v skladu s spremembami;

- sprememba ustave naj odpravi politične stranke, ki so postale vir ideoloških delitev, afer in nesreče večine ljudi;

- nadalje mora sprememba ustave zagotoviti racionalno število in organiziranost lokalnih skupnosti predvsem občin, odpravo upravnih enot in prenos dejavnosti na občine, ukinitev notariatov, uzakoniti mora institut solidarnosti ter možnost predčasnega odpoklica vseh voljenih predstavnikov ljudstva, če ne izpolnjujejo prevzetih dolžnosti, ponovno uvedbo pluralne lastnine in samoupravljanja itn.

3. Kandidati in organi morajo preprečiti nadaljnjo veliko razprodajo Slovenije, osnažiti domoljubje ter stimulirati razvoj in inovacije;

4. Doseči morajo družbeni dogovor o sprejemljivih socialnih razlikah na podlagi dela, odpraviti nezakonita bogatenja, korupcijo, krajo in špekulacije (v ta namen po potrebi uvoziti tuje tožilce in sodnike);

5. Nacionalizirati nezakonito in nemoralno pridobljeno premoženje ter doseči sprejetje zakonodaje, ki trajno odpravlja to zlo;

6. Kandidati se morajo izkazati z rezultati dosedanjega dela, se dejavno zavzemati za etiko do dela, do narave in do soljudi:

7. Novi parlament in vlada morajo izvesti postopek izločitve Republike Slovenije iz NATO, EU in OECD, ker te favorizirajo interes kapitala in bogate manjšine v vodilnih kapitalističnih državah ter se pri tem zatekajo tudi h krutim in dolgotrajnim imperialnim in kolonialnim vojnam;

8. Kandidati, ki računajo na glasove volivcev, morajo zagotoviti, da se bodo dosledno zavzemali za reševanje potreb delovnih ljudi, brezposelnih, da jih bodo zaščitili pred bolnim pohlepom posameznikov, firm in ustanov -- tako glede neutemeljenih cen, obresti, monopolov, pred lažnimi obračuni blaga in storitev, okrnjenimi vračili razlik v denarju pri nakupih, ljudje morajo biti dosledno zaščiteni pred goljufijami, tatvinami, opustitvami izstavitve računov, država mora učinkovito zagotoviti pravno varstvo fizičnih in pravnih oseb ter njihovega premoženja itn.

9. Izvoljeni kandidati in organi se morajo zavzeti za rehabilitacijo mednarodnega prava, mesta in vloge OZN predvsem GS, kot univerzalnega garanta miru in sodelovanja v svetu, zavzeti se morajo za okrepitev nadzora GS OZN nad delom VS ter intenzivno razvijati multilateralno sodelovanje na načelih medsebojnega sožitja in spoštovanja med državami.

10. Kandidati morajo biti osebno pošteni, družbeno aktivni, pogumni in odgovorni.
Dragi volivci, ne nasedajmo več lepim besedam, lažnim obljubam in obljubam tistih, ki so nas žejne peljali čez reke in potoke in smo pristali na suhem. Glede na ideološko in programsko usmerjenost se politične stranke simbolno razlikujejo po barvah. Ne dovolimo, da nas zavedejo katere koli strankarske barve: oranžne, rumene, črne, modre, bele, rdeče, zelene ..., prav zaradi njih je večina nas volivcev daltonistov (torej tistih, ki z razlogom vidijo vse črno-belo).

P. s.: Pooblaščam pozitivne medije, da te teze pribijejo na vrata parlamentarnega hrama.

Čedomir Deletić, Cankarjeva 7, Trzin