SD: da ali ne v koalicijo morda že danes

Na dnevnem redu kadrovske zadeve. Eden od favoritov za predsednika DZ je po mnenju Hana lahko tudi Pahor.

Objavljeno
14. december 2011 14.48
Posodobljeno
14. december 2011 15.10
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - V državnem zboru se je dobri dve uri po srečanju z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem sestalo širše vodstvo SD, poslanci in tudi nekateri ministri. Večina jih je bila ob prihodu skopa z izjavami, Matjaž Han pa je dejal, da danes pričakuje dokončno odločitev glede vstopa SD v koalicijo, ki jo bodo predlagali predsedstvu stranke, ki bo menda v četrtek, poroča STA.

Pogajanja za vstop SD v koalicijo Zorana Jankovića potekajo brez prisotnosti predsednika stranke Boruta Pahorja, ki še vedno okreva v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Danes se po Hanovih besedah pogovarjajo tudi o kadrovskih zadevah, ob čemer pa ocenjuje, da mora biti do 21. decembra jasno, ali želijo v koalicijo ali ne, saj bo konstitutivna seja DZ.

Eden od favoritov za predsednika DZ pa je po njegovem mnenju lahko tudi Pahor. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo s predsedniškim mestom Pahorja zlasti zaradi njegovega stališča glede vstopa v koalicijo, pa Han odgovarja, da je za te ocene še prezgodaj, saj je »predsednik stranke, ki nas je v zadnjih tednih potegnil iz pat položaja in si zaenkrat zasluži podporo«.

Han je ponovil, da si želijo čim širše koalicije, in sicer poleg SD in Jankovićeve stranke še SLS, Desus in Listo Virant. Tudi sam včerajnšnji sestanek vodstva Liste Virant razume kot rahljanje in je glede na izjavo predsednika Liste Virant Gregorja Viranta, da je za vstop stranke v koalicijo 50-odstotna možnost, stranka kar bližje temu, da gre v vlado.

Poslanec Matevž Frangež ocenjuje, da Slovenija čim prej potrebuje vlado, SD pa da niso ovira na tej poti in bodo vlado v vsakem primeru podprli. Ali bodo podrobnosti teh pogajanj in sam način delovanja koalicije takšni, da se bodo lahko v njej videli tudi sami, pa je odvisno od pogajalskega procesa.

Minister za finance Franc Križanič pravi, da je glede sodelovanja SD v koaliciji z Jankovićem preuranjeno razpravljati.

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Dorjan Marušič pa zatrjuje, da ga SD za ministra v Jankovićevi vladi ni predlagala. Če bo ponudbo za ministrski položaj dobil, pa bo o njej, pravi, resno razmislil. V javnosti se namreč pojavljajo namigovanja, da bi ministri lahko ostali Marušič, Patrick Vlačič in Dejan Židan.