Sporna kopija dokumenta v primeru Janković

Durs zanika, da bi v primeru ljubljanskega župana Jankovića in njegovega sina Jureta javnosti razkrila davčno tajnost.

Objavljeno
21. november 2011 12.06
Posodobljeno
21. november 2011 12.45
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - V postopku notranjega nadzora, ki so ga na Dursu opravili, so ugotovili, da dokumenta o nepremičninah in kupčijah med Zoranom Jankovićem in njegovim sinom v davčni upravi ni. Na Dursu ugotavljajo, da je iz poročil z Jankovićeve novinarske konference razvidno, da je razkriti dokument jasno označen kot kopija.

Gre sicer za dokument, ki je bil kot davčna tajnost naslovljen na poslanko SDS in predsednico parlamentarne komisije, ki se ukvarja s spornimi gradbenimi posli družine Janković Alenko Jeraj. V njem tudi piše, naj Durs Jureta Jankovića pozove k prijavi premoženja in da ta o poteku postopka ni seznanjen.

Na Dursu zagotavljajo, da so v tem primeru »pristojni nadzorni organi znotraj davčne uprave ugotovili, da ni nikakršnega dvoma v to, ali je davčna uprava dokumente varovala z zahtevano skrbnostjo«. Dokument s tajno oznako so na podlagi zakonski določil posredovali komisiji v DZ, poroča STA.

Na Dursu pojasnjujejo, da morajo pristojnim institucijam (na primer carini, NPU, policiji, tožilstvu, uradu za preprečevanje pranja denarja, delovnim telesom DZ, itd.) na podlagi veljavne zakonodaje posredovati informacije, tudi tiste z davčno tajnostjo.

»Davčna uprava je dolžna razkrivati domnevne nepravilnosti davčnih zavezancev, če te sodijo v področje dela različnih institucij. (...) Nesprejemljivo pa je, so poudarili na Dursu, da dokumenti, označeni kot davčna tajnost, zaokrožijo med nepooblaščenimi osebami, tudi če gre za novinarje.

Janković je pozval Durs in Alenko Jeraj (SDS), naj pojasnijo namen razkritja dokumenta. Dodal je tudi, da razmišlja o ovadbi neznanega storilca.