V Avstraliji vendarle našli glasovnice

Dobra vest iz Avstralije, kjer se je petek že skoraj končal: glasovanje na ambasadi vendarle bo.

 

Objavljeno
02. december 2011 09.06
Posodobljeno
02. december 2011 09.30
P. J., notranja politika
P. J., notranja politika

Ljubljane - »Glasovnice smo danes prejeli, volišče na ambasadi bo v nedeljo odprto,« je za Delo povedal veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic.

Na tej oddaljeni celini se je petek zaradi deseturne časovne razlike, ko je bil v Sloveniji popoldan, že skoraj končal. Kot je dodal Balažic, večina volivcev v Avstraliji, volilno pravico jih ima 3089, glasovnic po pošti ni prejela. Edina možnost, ki jo imajo, če želijo glasovati, je zanje, da se v nedeljo odpravijo v Camberro, ki je za večino tamkajšnjih volivcev oddaljena več kot tisoč kilometrov. »Formalno bodo volitve v Avstraliji potekale, a večina volivcev dejansko ne bo imela možnosti glasovati, ker bi bilo to povezano z visokimi stroški in dolgim časom za prevoze,« je ocenil Balažic.

Po informacijah zunanjega ministrstva so ponekod po Avstraliji tudi volivci prejeli glasovnice po pošti, a po prvih podatkih se zdi, da manjšina. Dodatna težava bo, da so jih morali tudi takoj izpolniti in oddati na pošto, ker bi sicer obveljale za neveljavne (prepozno poslane), precej negotovo je tudi, ali bodo te glasovnice pravočasno prispele v Slovenijo, da bi jih volilni organi še lahko upoštevali.

Te težave pri izvedbi glasovanj na tujem niso novost ali posebnost volilnih postopkov. Predvsem so posledica slabo premišljenih rokov v volilni zakonodaji, po kateri stranke kandidature vlagajo šele v zadnjih tednih pred volitvami in je izvedbo glasovanj v oddaljenih državah zato težko izpeljati pravočasno.

Ker so glasovnice na ambasado v Canberri in do vsaj dela volivcev danes še pravočasno prispele, volitev v tej državi ne bo treba ponavljati in ne bo zadreg pri ugotavljanju uradnega rezultat volitev, konstituiranju državnega zbora in sestavljanju nove vlade.