Večina strank zapis na strani SDS obsoja

Medtem ko v SD, SLS in LDS zapis obsojajo, v NSi menijo, da omenjeni zapis ne vsebuje elementov sovražnega govora.

Objavljeno
12. december 2011 17.38
Posodobljeno
12. december 2011 17.42
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Na zapis na spletni strani SDS z naslovom Jankovića sta dvignila umetno ustvarjen strah in slovenska radodarnost z državljanstvi so se odzvali tudi v nekaterih političnih strankah.

Socialni demokrati opozarjajo na nesprejemljivost vsakršnega javnega spodbujanja sovraštva in nestrpnosti. Zapis na spletni strani SDS pa po našem mnenju vsebuje elemente sovražnega govora. Kot je zapisala podpredsednica stranke Majda Potrata, navedbe iz zapisa kršijo temeljne postulate ustave. »Ni mogoče spregledati diskriminatornega odnosa do državljank in državljanov Slovenije in kršitve svobodne opredelitve na volitvah,« je zapisala Potrata, poroča STA.

Tudi predsednik SLS Radovan Žerjav je zapis označil za nesprejemljiv, stranka SDS pa bi se po njegovem mnenju morala opravičiti. Žerjav še meni, da je težko špekulirati, kaj se bo dogajalo z SDS, se posebej, če bodo nadaljevali s takšnimi potezami.

Kdor ločuje med starimi in novimi državljani, ne priznava instituta državljanstva nikomur, pa je prepričana predsednica LDS Katarina Kresal. Zapis na spletni strani SDS je označila kot žalostno prispodobo dela slovenske politične realnosti. Kot dodaja Kresalova, se je vrh SDS poskušal od zapisa nespretno distancirati, kljub temu, da najvidnejši predstavniki stranke v javnih nastopih uporabljajo enak ali celo hujši besednjak.

V NSi pa po drugi strani menijo, da omejeni zapis ne vsebuje elementov sovražnega govora. Nikjer v zapisu namreč ni opaziti pozivanja k sovraštvu nad drugačnimi oziroma drugačnimi volivci. »Sam zapis dojemamo kot ene vrste analizo, s katero je avtor članka podal mnenje o tem, kdo je volil stranko Zorana Jankovića,« so zapisali v NSi, kjer opozarjajo, da po volitvah vedno prihaja do analiz strukture volilnega telesa.