Na nebu Liridi​​

Utrinke bo sicer motila svetla Luna, zato jih bo videti manj. 
Fotografija: Na sliki je utrinek priljubljenega meteorskega roja Perzeidov. Poleti je opazovanje neba pač prijetneje. FOTO: Amir Cohen/Reuters
Odpri galerijo
Na sliki je utrinek priljubljenega meteorskega roja Perzeidov. Poleti je opazovanje neba pač prijetneje. FOTO: Amir Cohen/Reuters

Zemlja na poti okoli Sonca vsako leto zaide v prašne delce, ki so jih v naši soseski za seboj pustili kometi. Ko ti delci vstopijo v atmosfero, močno zasvetijo, kar mi vidimo in poznamo kot utrinke. Nocoj bo vrhunec meteorskega roja Liridov. Roj ni med najbolj bogatimi, saj lahko v povprečju na uro opazovalci vidijo okoli 18 utrinkov, a marsikaterega manj svetlega bo zabrisala močna Lunina svetloba. Utrinki bodo sicer najbolj vidni po polnoči.

Liridi – ime izhaja iz ozvezdja Lire, iz katerega navidezno izvirajo – se pojavljajo od 15. do 28. aprila, vrhunec pa dosežejo v nočeh z 21. na 22. oziroma z 22. na 23. april. Meteorski roj opazujejo že okoli 2700 let, starševsko telo pa je komet Thatcher, ki ima obhodno dobo okoli 415 let. Naslednjič se bo v bližini Sonca (in Zemlje) pojavil leta 2276. Kometi imajo v nasprotju z asteroidi na in v sebi še veliko ledu, ko se približajo soncu se ta led začne taliti in za seboj puščajo sled, vidno kot rep kometa, hkrati pa tudi kup delcev, ki so veliki kot delci prahu ali peska.

Utrinke je vedno najbolje gledati s prostimi očmi, priletijo pa lahko z vseh strani neba. Za čim boljše opazovanje je treba najti temno nebo, kar je v Sloveniji tudi že postalo težava, oči se teme navadijo po okoli 20 do 30 minut. Čeprav imamo trenutno čez dan precej toplo vreme, so noči še zelo hladne, tako da topla oblačila vsekakor ne bodo odveč.

Lahko pa seveda izpustite tokratne utrinke in počakate na kakšne od prihodnjih lepo vidni na našem delu planeta:

Eta Akvaridi – aktivni med 19. aprilom in 28. majem, vrhunec v noči s 4. na 5. maj (od 10 do 20 utrinkov na uro, bolje vidni z južne poloble). Matično telo: komet Halley.

Perzeidi ali solze svetega Lovrenca – aktivni med 17. julijem in 26. avgustom, vrhunec med 12. in 14. avgustom (več kot 60 utrinkov na uro, tudi do 200). Matično telo: komet Swift-Tuttle.

Orionidi – aktivni med 2. oktobrom in 7. novembrom, vrhunec 21. in 22. oktobra. Matično telo: prav tako kot pri Eta Akvaridih komet Halley, ki ima odhodno dobo 76 let. Naslednjič bo v naši soseski leta 2061.

Leonidi – aktivni med 6. in 30. novembrom, vrhunec v noči s 16. na 17. november. Vsakih nekaj let meteorski roj pripravi pravo nevihto, ko je mogoče videti tudi več sto utrinkov na uro. Matično telo: komet Temple Tuttle.

Geminidi – aktivni med 4. in 17. decembrom, vrhunec s 13. na 14. december. Starševsko telo: nenavaden asteroid 3200 Faeton.

Ursidi – aktivni med 17. in 26. decembrom, vrhunec v noči z 21. na 22. december (okoli zimskega solsticija meteorski roj nameni opazovalcem od 10 do 20 utrinkov na uro). Matično telo: komet 8P/Tuttle.

Komentarji: