Nenaden konec globalne poledenitve

Led, ki je okoval celoten planet, se je po ugotovitvah morda stalil v vsega milijonu let.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Pred več kot pol milijarde let je bil naš planet velika snežna kepa. Led je prekrival tudi oceane ob ekvatorju. Skrivnostna poledenitev se je po mnenju geologov zgodila vsaj dvakrat v zgodovini Zemlje. Zdaj pa so znanstveniki ugotovili, da se je snežna kepa stalila v zelo kratkem času, navaja revija Science.

Led se je po celotnem planetu nabral v nekaj tisoč letih, kar je v geološki zgodovini le trenutek. Zadnja dognanja pa kažejo, da se je izjemno hitro zgodila tudi talitev. »Led se je stalil v ne več kot milijonu let,« je za Science dejal Shuhai Xiao, paleobiolog z virginijskega politehničnega inštituta. Trenutek v 4,56 milijarde let dolgi zgodovini nakazuje, da je planet doživel nenadno točko preloma, je še dodal. Ekipa znanstvenikov sicer ne ve, kaj natanko je sprožilo nenadno spremembo, a menijo, da so »krivci« bruhajoči vulkani, ki so izbruhali večje količine ogljikovega dioksida.

Xiao je s kolegi datiral vulkanske kamnine v jugozahodni kitajski provinci Junan. Ugotovili so, da so stare 634,6 milijona let, z odstopanjem 880.000 let. Samo ti podatki niso mogli razkriti hitrosti taljenja ledu. So pa to lahko ugotovili s pomočjo študije iz leta 2005, ko je druga ekipa preučevala vulkanske kamnine v sosednji provinci Guizhou. Te so bile stare 635,2 milijona let, z odstopanjem 570.000 let. Vzorci kamnin tako kažejo, da je bilo taljenje končano v milijonu let.

Geologinja z utaške univerze Carol Dehler je poudarila, da so vzorci le z juga Kitajske, zato podatki morda ne prikazujejo celotne slike. Znanstveniki bi morali podobne kamnine poiskati tudi na drugih delih sveta, a problem je, da so »tako pogoste kot samorogi«, se je pošalila. A morda jih bodo vendarle lahko odkrili.

Dehlerjeva je še poudarila, da lahko te ugotovitve pripomorejo tudi k razumevanju današnjih podnebnih sprememb. Kažejo namreč, da se planet geološko lahko zelo spremeni v zelo kratkem času.

Komentarji: