Pogreb itunes in ribežen za sir

Razvijalci so izpolnili kar nekaj želja uporabnikov in prah spet dvignili z oblikovanjem in cenami.
Fotografija: Applovi dogodki so namenjeni predvsem temu, da dvignejo prah, in tokratni sodeč po odzivih na družabnih omrežjih ni bil nič drugačen. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Applovi dogodki so namenjeni predvsem temu, da dvignejo prah, in tokratni sodeč po odzivih na družabnih omrežjih ni bil nič drugačen. FOTO: AFP

Konferenca za razvijalce, ki jo Apple skliče enkrat na leto, je obsojena na pozornost. In tudi tokrat ni razočarala, predstavili so pester nabor orodij, programske in strojne opreme ter novih funkcij. Največ pozornosti pa je požel pogreb; zapustili so nas itunes.

Storitev, ki je medtem dosegla polnoletnost, je bila že dolgo na poti k izhodnim vratom in Apple je konferenco izkoristil za njen dokončni umik, saj jo bodo zamenjale specializirane aplikacije za glasbene, video in podcast vsebine. A začnimo na začetku; v Cupertinu so namreč tokrat – to zanje ni ravno običajno – namesto velikih, prelomnih napovedi raje prisluhnili uporabnikom in jim izpolnili nekaj drobnih želja. Večina jih bo širši javnosti na voljo jeseni.


Mobilno


Večino novosti prihajajočega iosa 13 smo sicer že poznali, zato na kratko: tudi iphoni in ipodi touch bodo dobili priljubljeni temni slog, ki se je na jabolčnih napravah lani prvič pojavil v operacijskem sistemu macOS mojave. Gre za postransko funkcionalnost, ki nekoliko manj utruja oči in prihrani kanček energije. Poleg tega so zemljevidi apple maps dobili svojo različico Googlovega uličnega pogleda, imenovano lookaround, dodana je nova tipkovnica quickpath, ki podpira vnašanje teksta in ukazov s kretnjami. Manjkrat omenjena, a nič manj pomembna novost pa je povezana z novim profiliranjem Appla kot družbe, ki skrbi za našo zasebnost. Zato bo po novem mogoč vpis v napravo brez vklopljenega sledenja, aplikaciji pa bomo lahko, kadar to nujno potrebujemo, prikladno dovolili tudi le en sam vpogled v podatke o naši lokaciji.

999 dolarjev stane stojalo novega, 5000 dolarjev dragega monitorja pro display XDR. FOTO: Mason Trinca/Reuters
999 dolarjev stane stojalo novega, 5000 dolarjev dragega monitorja pro display XDR. FOTO: Mason Trinca/Reuters




Ko gre za tablice, torej ipade, je ključna novost lasten operacijski sistem ipadOS. Zgrajen je na enaki osnovi kot ios, a z nekaterimi dodatki, ki so uporabni predvsem na tablicah, kot je deljeni zaslon, ki omogoča hitro preklapljanje med več aplikacijami in celo odpiranje več različic iste aplikacije. Applove tablice bodo po novem prepoznale tudi triprstne bližnjice za kopiranje, izrezovanje, lepljenje in razveljavljanje.

Applov podpredsednik John Ternus. FOTO: Brittany Hosea-Small/AFP
Applov podpredsednik John Ternus. FOTO: Brittany Hosea-Small/AFP


Med mobilne novosti sodi še platforma za pametne ure, watchOS 6, ki je zdaj dobila svoj lastni appstore in prve lastne aplikacije. Te so bile doslej v dveh delih, pri čemer je moral biti eden nameščen na katero od naprav z iosom.


MacOS catalina


Če sta ios in ipadOS na poti ločitve, pa se bo macOS v bližnji prihodnosti združil z iosom. Toda tokratna različica programske posteljnine za osebne računalnike je še namenska, čeprav se novosti večinoma pokrivajo z mobilno različico. Tako je catalina dobila apple music, apple podcasts in apple TV, pač specializirane pretočne storitve, ki bodo zamenjale itunes. Z iosa je preskočil tudi screen time, aplikacija za nadzor in samoomejevanje pri uporabi digitalnih dobrot, aplikacija find my pa bo po novem združila tako iskanje naprave (find my phone) kot iskanje lokacije prijateljev (find my friends).

Operacijski sistem za mobilne naprave ios 13 obljublja kar nekaj novosti. FOTO: Reuters
Operacijski sistem za mobilne naprave ios 13 obljublja kar nekaj novosti. FOTO: Reuters


Morda največja novost, zlasti za ciljno občinstvo konference, torej razvijalce, pa je projekt Catalyst (znan pod delovnim imenom Marcipan), orodje, ki pomaga aplikacije za ipade pretvoriti tudi v okolje macOS in ki bo to poletje najverjetneje delalo s polno paro.


Mac pro


Prihod novega orodja za profesionalce je vselej dogodek. In je bil. Tako zaradi zunanjosti – maci od nekdaj slovijo po prelomnem oblikovanju – kot notranjosti, ki je zasnovana modularno, torej je do sestavnih delov mogoče preprosto dostopati in jih po želji zamenjati. Osnovna konfiguracija je osemjedrni Intelov procesor xeon, ki mu streže 32 gigabajtov pomnilnika, 256 gigabajtov SSD-diska in grafična kartica AMD radeon pro 580x. Vse to za okroglih 6000 dolarjev (če se bo Apple držal svoje cenovne politike, bo cena pri nas 6000 evrov), seveda z malone neskončnimi možnostmi za razširitve. Kot rečeno, mac pro ni samo po imenu znan kot naprava za resne profesionalce.

Največ vzdihov sta požela mac pro in njegov monitor. FOTO<br />
 Reuters
Največ vzdihov sta požela mac pro in njegov monitor. FOTO
 Reuters


Zunanjost zaznamujejo kombinacija aluminija z vpadljivimi hladilnimi režami, ki zares spominjajo na strgalo, pa jeklene ročke za prenašanje in štiri nožice, ki ga dvigajo s podlage. Twitter in druga omrežja je med predstavitvijo skorajda razneslo od duhovitih primerjav s kuhinjskimi pripomočki.

A priložnosti za čudenje še ni bilo konec: z macovim ohišjem je namreč oblikovno neločljivo povezan tudi najnovejši Applov monitor. Pošast, imenovana pro display XDR, se ponaša z ločljivostjo 6K, kontrastnim razmerjem milijon proti ena, diagonalo 32 palcev in popoprano ceno 5000 dolarjev. Kar je najhuje: cena ne vključuje namiznega stojala, za katero je treba na kupček dodati še osupljivega dolarskega tisočaka. Da, prav ste prebrali. V ponudbi je sicer še stensko VESA-držalo za 200 dolarjev, seveda samo za tiste, ki jim postavitev delovne mize ob steni to omogoča. Drugih alternativ ni veliko, saj obe stojali monitor zgrabita z magneti, ne z vijaki, kot je to običajno.

Toda cilj je dosežen, mac pro vnovič dviga prah. Pa ne le prah. Brez dvoma bo bleščeča srebrna škatla tistemu, ki bo segel globoko v žep in si jo posadil na delovno mizo, nekoliko dvignila tudi ugled v očeh obiskovalcev.      

Preberite še:

Komentarji: