Ruski kozmonavt v videu pokazal zalepljeno luknjico na ISS

Prvi mož ruske vesoljske agencije je dvignil ogromno prahu z izjavo, da je luknjico morda nekdo zavrtal namerno.
Fotografija: Luknjica na ISS FOTO: Roscosmos
Odpri galerijo
Luknjica na ISS FOTO: Roscosmos

Ruski kozmonavt Sergej Prokopjev je na družbenih omrežjih objavil posnetek zalepljene luknjice na Mednarodni vesoljski postaji, zaradi katere je izhajal zrak, a nevarnosti za tamkajšnjih šest prebivalcev nikoli ni bilo. Ruska stran meni, da je morda bila luknja narejena namerno.

Luknjico so našli na steni ruske kapsule sojuz, ki je parkirana na postaji. »Kot vidite, vse je mirno na krovu. Živimo v miru in prijateljstvu kot vedno,« je dejal 43-letnik, za katerega je to prva misija.



Dva milimetra veliko luknjo so odkrili 30. avgusta, potem ko so v nadzornih centrih opazili izhajanje zraka. Sprva se je domnevalo, da je razpokica posledica trka s kakšnim kamenčkom v vesolju, nato pa je prvi mož ruske vesoljske agencije Dmitrij Rogozin minuli teden dvignil ogromno prahu, ko je namignil, da je bila luknjica morda namerno izvrtana ali še na Zemlji ali pa celo že v vesolju. Dejal je, da jo je morda zavrtal duševno nestabilen astronavt.

Ruska stran je ustanovila posebno komisijo, ki bo do sredine septembra povedala več o incidentu. Sputnik News danes poroča, da komisija še ni ugotovila, kako je nastala luknjica. »Rezultati, ki smo jih prejeli, nam ne razkrivajo objektivne slike. Zato bo komisija nadaljevala delo. Položaj je precej težji, kot smo pričakovali,« je dejal Rogozin, ki pa ni hotel komentirati navedb, da naj bi bilo to delo ameriških astronavtov. Vir je za Sputnik News dejal, da je notranja preiskava Energie, ki izdeluje plovila, pokazala, da je šlo za namerno vrtanje. Kdo naj bi to zakrivil, pa niso mogli ugotoviti.

Fotografije niso javno objavili, je pa bila luknjica del Nasinega posnetka, a so ga že izbrisali.



Več je zdaj v posnetku razkril ruski kozmonavt, da bi nekoliko pomiril strasti, saj se je že govorilo o skrhanem odnosu med rusko in ameriško stranjo. Pojasnil je, kako so odkrili dvomilimetrsko luknjo in jo zakrpali s tremi plastmi posebnega traku.

»Ne skrbite, dobro smo,« je dejal nasmejan in dodal, da je vse že »neprepustno zalepljeno«.

Komentarji: