Specialist za severni sij

V rubriki Kje so naše ladje o satelitu Polar, ki je raziskoval procese nad poloma.
Fotografija: Polar je po podobi enak kot satelit Wind. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Polar je po podobi enak kot satelit Wind. FOTO: Nasa

Satelit Polar je, kot lahko sklepamo že iz imena, proučeval procese, ki se dogajajo v atmosferi nad zemeljskima poloma. Opazoval je, kako se delci sončevega vetra zaletijo v magnetosfero in kako nato električno nabiti delci potonejo v atmosfero in oblikujejo enega najbolj osupljivih naravnih pojavov nad poli – polarni sij.

O različnih satelitih, ki smo jih poslali v orbito in še dlje, v rubriki Kje so naše ladje

V svoji orbiti je poletel tudi skozi notranje Van Allenove sevalne pasove. Satelit valjaste oblike, ki je sestrska oprava GGS Wind, so izstrelili 24. februarja 1996 z izstrelišča Vandenberg v Kaliforniji.

image_alt
Satelit Wind za preučevanje sončevega vetra

Namenili so mu izjemno eliptično orbito z apogejem 57.000 kilometrov in perigejem 11.500 kilometrov. Opremljen je bil z enajstimi znanstvenimi instrumenti, trije so bili namenjeni snemanju severnega sija v različnih valovnih dolžinah, preostalih osem pa je merilo količino različnih nabitih delcev in energij v magnetosferi.

S satelitom so prvič podrobno opazovali celoten proces, kako se oblikujejo magnetne podnevihte, pri katerih lahko pride do toka delcev v zgornje plasti atmosfere in posledično do polarnega sija. Življenjska doba satelita je bila dve leti. Odpravo so sklenili 28. aprila 2008, ko je satelitu zmanjkalo goriva. Neaktivni Polar še vedno kroži okoli Zemlje.

Preberite še:

Komentarji: