V rudnikih zlata odkrili »zlato« za paleontologe

Mladič volka in karibu iz ledene dobe sta izjemno dobro ohranjena, zato se znanstveniki veselijo, da bodo izvedeli več o življenju živali pred 50.000 leti. 
Fotografija: Ostanki volčjega mladiča so stari okoli 50.000 let. FOTO: Government Of Yukon
Odpri galerijo
Ostanki volčjega mladiča so stari okoli 50.000 let. FOTO: Government Of Yukon

Med iskanjem zlata so na Yukonu na zahodu Kanade naleteli na neverjetno odkritje. Rudarji so v bližini Dawson Cityja poleti 2016 našli izjemno ohranjene mumificirane ostanke volčjega mladiča in karibuja. Znanstveniki se veselijo, da bo odkritje dalo nov vpogled v življenje živali na skrajnem severu Kanade v ledeni dobi pred 50.000 leti. 



Kot je sporočila yukonska vlada, ki je šele zdaj razkrila najdbo, je fosil volčjega mladiča izjemno ohranjen, saj so ohranjene tudi koža in dlake. Do današnjih dni pa se je ohranila polovica trupla karibuja (severnoameriški jelen). Slednjega so našli na območju, kjer je vulkanski pepel datiran 80.000 let v preteklost, tako gre za enega najstarejših mumificiranih sesalcev na svetu, je poudaril paleontolog Grant Zazula

Mladič volka je bil po ocenah star okoli osem tednov, ko je poginil. »Čudovito je, dlaka, majhne tačke in repek, kaže tudi zobe,« je o ostankih kanadski tiskovni agenciji navdušeno razlagal Zazula. 

Potomci volkov in karibujev iz ledene dobe še vedno poseljujejo Yukon, medtem ko so mamuti in vrsta kamele izumrli. 

Komentarji: