Že oktobra Huawei s telefonom z lastnim operacijskim sistemom?

Predsednik uprave Huaweia bi raje še naprej uporabljal Googlov android.
Fotografija: Bo naslednik telefona mate 20 opremljen z novim operacijskim sistemom? FOTO: Thomas Peter/Reuters
Odpri galerijo
Bo naslednik telefona mate 20 opremljen z novim operacijskim sistemom? FOTO: Thomas Peter/Reuters

Maja je ameriška vlada prepovedala ameriškim podjetjem, da sodelujejo s kitajskim tehnološkim gigantom Huawei, kar med drugim pomeni, da prihodnji telefoni ne bodo več opremljeni z Googlovim operacijskim sistemom android. Moratorij na prepoved se izteče konec meseca.

Predsednik uprave Huaweia Liang Hua se je pred dnevi na novinarski konferenci izognil konkretnim odgovorom, ali bo najnovejši telefon mate 30, ki ga bodo predvidoma predstavili oktobra, že opremljen z lastnim operacijskim sistemom hongmeng, če bo ameriška prepoved ostala veljavna. Hongmeng bi lahko, kot navaja kitajski državni medij Global Times, predstavili že na razvojni konferenci podjetja, ki se začne konec tega tedna v mestu Dongguan na Kitajskem.

»Če nam bodo ZDA dovolile uporabo androida, je ta operacijski sistem za nas še vedno najboljša izbira,« je, kot povzema spletna stran South China Morning Post, na nedavni novinarski konferenci povedal Liang. Lastni sistem pa je del dolgoročne strategije podjetja.

Dosedanji telefoni še delujejo na ameriškem operacijskem sistemu, že prihodnji bi lahko uporabljali sistem, ki ga menda razvijajo že od leta 2012. Če bodo v podjetju preložili datum izdaje najnovejšega modela mate 30, bi to lahko bil znak, da sistem vendarle še ni nared, navajajo kitajski mediji. Ugibajo še, ali je podjetje dalo vlogo za uporabo androida na najnovejšem telefonu še pred 16. majem, torej preden so ZDA uveljavile prepoved, s čimer so si še zagotovili namestitev priljubljenega androida.

Prepoved se še ne pozna na prihodkih. FOTO: Hector Retamal/AFP
Prepoved se še ne pozna na prihodkih. FOTO: Hector Retamal/AFP


Mate 30 in mate 30 pro sta med bolj pričakovanimi telefoni v drugi polovici letošnjega leta, saj Huawei vedno postreže z izboljšano tehnologijo. ZDA za zdaj vztrajajo na okopih proti Huaweiu, ki ga obtožujejo vohunjenja za kitajsko vlado. Obstoječi telefoni z androidom delujejo normalno, a Google zaradi prepovedi ne bo smel več zagotavljati sistema oziroma njegovih posodobitev za nove Huaweieve naprave.

Global Times še poroča, da bo podjetje ob predstavitvi paradnih različic izdalo še relativno poceni telefon (vreden okoli 250 evrov), ki bo opremljen z novim sistemom. Pred tem so v podjetju pojasnjevali, da gre predvsem za program, namenjen proizvodom v mreži internetnih stvari. Prvi produkt, opremljen s programom, naj bi bil pametni televizor honor.

Za zdaj kitajsko podjetje še ni občutilo hujših posledic ameriške prepovedi, saj poročajo o 23-odstotnem povečanju prihodkov v prvi polovici leta (57,3 milijarde dolarjev). Povišanje pripisujejo močnemu notranjemu povpraševanju. Vprašanje pa je, kaj bo v drugi polovici leta.

Preberite še:

Komentarji: