Janković ponovno župan Ljubljane

Kandidat za župana Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je po neuradnih podatkih prejel 61,09 odstotka glasov.

Objavljeno
25. marec 2012 17.46
Posodobljeno
25. marec 2012 17.46
J. S. S., T. C., Delo.si, R. G., Maribor, F. M., Ptuj
J. S. S., T. C., Delo.si, R. G., Maribor, F. M., Ptuj

Ljubljana, Slovenj Gradec, Krško - V Mestni občini Ljubljana je bila volilna udeležba do 19. ure 37,07-odstotna.

V prestolnici je bil danes prvi krog volitev. Volivci so izbirali med osmimi kandidati.

Kandidat za župana Zoran Janković, ki je po podatkih do 19. ure prejel 62,08 odstotka glasov je dejal, da upa na zmago v prvem krogu.

Kandidatka za županjo Mojca Kucler Dolinar, ki je po preštetih glasovih do 19. ure prejela 25,17 odstotka glasov, je ocenila, da je bila kampanja uspešna.

Podatki z volišč ostalih občin

V občini Bovec je glasovalo 59,41 odstotka volivcev oziroma 1546 volivcev. Za Sinišo Germovška (Lista za Bovško) je glasovalo 51,9 odstotka volivcev, za Davorja Gašperčiča (SDS) 48,1 odstotka volivcev.

V občini Duplek, kjer je glasovalo 51 odstotka volivcev, je na nadomestnih volitvah za župana z 78 odstotki glasov zmagal neodvisni kandidat Mitja Horvat. Občinski finančnik je v drugem krogu premagal podžupana Danijela Štumbergerja iz SLS, ki ga je podpirala tudi SDS. Prvič v zgodovini samostojne občine Duplek se je torej zgodilo, da občine ne bo vodil član SLS; poslanec Janez Ribič je bil namreč doslej prvi in edini župan Dupleka, do nadomestnih volitev je občino vodil Štumberger.

Horvat je po izvolitvi izrazil zadovoljstvo, da so volivci prepoznali iskrenost kot tudi ukrepe, ki jih je napovedal. Ker dobro pozna občinske finance in meni, da je občina zadnje čase živela nekoliko preveč optimistično, napoveduje njihovo stabilizacijo. Kot prvo potezo pa 34-letnik napoveduje nujno ureditev ceste v enem izmed naselij, kar je bila tudi njegova predvolilna obljuba. Kdo mu bo kot podžupan pomagal voditi občini, še ni razmišljal.

Po osemnajstih letih neprekinjenega županovanja Franca Pukšiča so v občini Destrnik v drugem krogu volilci izbrali za njegovega namestnika Vladimirja Vindiša iz stranke SDS, ki je prejel 58,47 odstotka glasov. Za mesto župana se je potegoval tudi kandidat iz SLS Albin Vanjgerl, ki je prejel 41,53 odstotkov glasov. Volilna udeležba je bila 71,12 odstotn.

V Mestni občini Slovenj Gradec je bila volilna udeležba 51-odstotna. Največ glasov, 51,6 odstotka, je prejel Andrej Čas. Njegov protikandidat Ksandi Javornik je prejel 48,4 odstotka glasov.

Po preštetih vseh glasovnicah je v današnjem drugem krogu nadomestnih županskih volitev v Krškem s 65,19 odstotki glasov zmagal kandidat SLS s podporo prejšnjega krškega župana Franca Bogoviča Miran Stanko. Na drugo mesto se je s 34,81 odstotka glasov uvrstil kandidat SDS s podporo NSi Cvetko Sršen, poroča STA.

V mestnih občinah Ljubljana in Slovenj Gradec ter štirih občinah - Krško, Duplek, Bovec in Destrnik - so danes odločali o novih županih, ki bodo občine vodili dobri dve leti in pol, do rednih lokalnih volitev.