Slavica Smrdel, šefinja kuhinje, ki pri ustvarjanju menijev gleda tudi na vreme

V Ljubljani obstaja lokal, ki je ime dobil po priljubljenem pevcu Franku Sinatri, in v njem si gostje lahko privoščijo torto, ki je bila Sinatri še posebej pri srcu, piškote, kakršne je pevcu pekla mama, pa tudi njegov najljubši koktajl.

Objavljeno
23. maj 2016 18.11
V središču mesta pa najdemo tudi restavracijo, ki ima na meniju med drugimi tudi nekaj pevčevih priljubljenih jedi. Za izjemno kulinarično zgodbo, ki se ponuja v Franky's baru in v Centralni kuhni (restavraciji Central hotela), ki oba spadata v sklop Central hotela, je zaslužna kuharska mojstrica, gospa Slavica Smrdel.

Slavica je šefinja kuhinje, ki ustvarja zgodbo, ne odlomka. Razišče, pretehta, izbira, sestavlja in vsakič sestavi unikat na krožniku. Pri tedenskih menijih upošteva celo vremensko napoved in posledično predvideno splošno počutje, ki ga s svojo hrano izboljšuje.

Mojstrica, ki je znana po svojem perfekcionizmu, spoštuje kuhinjo svojih staršev, ostaja zvesta tradiciji izročila starejših generacij. V nasprotju s številnimi priljubljenimi kuharji se izogiba sodobni kulinariki, v ospredje pa postavlja tradicijo s sezonskimi in lokalnimi osnovami, z okusi, ki se ne mešajo preveč, in sodobnostjo, ki je ravno prav v koraku s časom. Ceni tudi pristen osebni stik. Je namreč privrženka odzivov iz prve roke in osebnih odnosov, ki spletejo zgodbo iz vsake jedi, ki jo postavi na krožnik. Kot ena izmed redkih žensk v precej moškem poklicu se je prav zaradi svoje sposobnosti znašla pod drobnogledom priznanega francoskega kuharja iz Provanse, kjer je Slavica širila svoje znanje francoskih kuharskih skrivnosti.

Ga. Smrdel je napisala tudi dve knjigi, Jedi naših starih mam ter Navdih. Jedi naših starih mam je preplet že skoraj pozabljenih okusov in sodobne priprave hrane na slovenskem podeželju ter oživljanje tradicije. Recepti povzemajo navade slovenskih podeželskih prebivalcev, ki so znali uporabiti darove narave in lastne pridelke ter jih s spoštljivim odnosom do hrane pripraviti na svojstven in zanimiv način. Idejo za knjigo Navdih je mojstrica dobila iz raznih izobraževanj in usposabljanj po Sloveniji in tujini. Med drugim je tudi osem let pripravljala in urejala knjigo receptov sladic blagovne znamke Rama, ki je v lasti multinacionalke Unilever.

Mojstrica je več kot 20 let vodila kuharska šolanja in je občasna gostja oddaje jutranji servis na 1. programu Radia Slovenija in gostja oddaje Dobro jutro na TV Slovenija, Studio Koper.

V maju in juniju vas vabi na svoje kuharske tečaje, kjer vam bo razkrila zgodbo narave na krožniku.


Prijavite se lahko na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Posebnost Smrdelove so najljubše jedi legendarnega Franka Sinatre. Z njimi boste postreženi v znanem Franky's baru na Miklošičevi 9.

 

 

Tisto, po čemer izstopa v svojemu poklicu, v katerem sicer prevladujejo moški, je njena edinstvena sposobnost poudarjanja pravih okusov na tako nežen, subtilen način, da si človek res za vedno zapomni tako jed in tudi priložnost, ob kateri jo je jedel.

 

 

Ga Slavica obožuje šparglje, in odkar imajo v Union hotelih svojo lastno gredo špargljev na kmetiji Ramovš, še toliko raje pripravlja vrsto različic priljubljene sestavine.