Vasilij Žbogar v malteški jadralski šoli

Rajski dokumenti razkrivajo, da je slovenski olimpijec desetinski delničar družbe Sailcoach Europe.

pet, 17.11.2017, 06:00

Dobrodošli med Rajskimi dokumenti

Dokumenti, ki so pricurljali v javnost, dajejo izjemen vpogled v temačni svet davčnih utaj. Nemška časopisna hiša Süddeutsche Zeitung je prejela 1,4 TB podatkov, ki jih je delila z ICIJ, pri preiskovanju pa je sodelovala tudi medijska hiša Delo. 13,4 milijona dokumentov obsega 19 davčnih jurisdikcij z vsega sveta in podatke o dveh podjetjih, ki omogočata poslovanje v davčnih oazah, Appleby in Asiaciti Trust.

Družba Appleby, ustanovljena leta 1897, je del že dobro znanega začaranega kroga davčnih oaz. Povezuje vodilne odvetniške družbe, ki poslujejo v davčnih oazah.

V nasprotju z družbo Mossack Fonseca - rdečo nitjo, ki je povezovala panamske dokumente - je Appleby podjetje, ki sodeluje predvsem s superbogatimi in največjimi multinacionalkami. Podjetje zlasti načrtuje in gradi kompleksne korporacijske mreže, da bi izkoristila vrzeli v mednarodnih zakonih in omogočila izogibanje plačevanju davkov.

Appleby najprej ustvari več slamnatih podjetij in jih registrira kot pravne subjekte, čeprav dejansko niso dejavni.
Potem pa globoko pod površjem ustanovi sklad in druge zapletene strukture, značilne za davčne oaze, da bi popolnoma nekaznovano skrili ali premaknili pravo premoženje in ustvarili dobiček.

Tako milijarderji in multinacionalke, zahvaljujoč zgolj pravnim luknjam in usmerjanju odvetnikov družbe Appleby, zmanjšujejo svoja davčna bremena.

Po tem vijugastem popotovanju v globinah mednarodnega davčnega sistema se naposled denar nedotaknjen vrne v žepe najpremožnejših.

Preberite še:

* Podjetja v lasti Kremlja povezana z naložbami v Twitter in Facebook

* Za pomembneže zakoni ne veljajo

* Premier Justin Trudeau govori eno, dela drugo

* Appleby, pisarna, podobna pošasti

* Lastnik v Sloveniji, milijoni vlagateljev kdo ve kje

Slovenci ljubijo Malto

Vsi izsledki raziskave so na voljo na tej povezavi.

Ljubljana – Postavni 42-letni Izolan Vasilij Žbogar je avgusta lani z visoko dvignjeno zastavo Slovenije v rokah ponosno zakorakal na kultni stadion Maracana. Kot edini član slovenske olimpijske reprezentance z do takrat osvojenima dvema olimpijskima medaljama si je gotovo zaslužil čast voditi slovenske olimpijce. Iz Ria de Janeira je prinesel še eno srebrno medaljo in jo postavil ob bok do takrat osvojenima bronu in srebru.

Že zaradi značilnosti svojega športa je Žbogarja mogoče videti marsikje po svetu, zelo veliko potuje po sredozemskih državah. Sliši se kot rajsko delo. V mednarodnem preiskovalnem projektu Rajski dokumenti pa smo med brskanjem po malteškem registru naleteli tudi na našega olimpijca.

V družbi Sailcoach Europe, ki jo kot direktorja vodita Irec Trevor Millar in Maltežan Alexander Denisiuc, je kot desetodstotni delničar naveden Vasilij Žbogar. Trevor Millar, ki je sicer tudi dolgoletni Žbogarjev trener, je hkrati 40-odstotni lastnik družbe Sailcoach. Drugi največji delničar je prav tako jadralec Madžar Tamás Eszes, ki ima 30 odstotkov delnic. Desetino delnic ima tudi Maltežanka Maja Podesta, Irec Roger Craig in Britanec Russell Streeter pa vsak po pet odstotkov družbe.

Podjetje Sailcoach, sodeč po navedbah na spletni strani, jadralce vseh starosti uči jadranja. Žbogar nam je pojasnil, da je to neprofitna organizacija, ki je v Franciji delovala več kot dvajset let ter se je zaradi vetrovnih razmer in klime za jadranje preselila na Malto. »V organizaciji nimam nobene vloge pri odločitvah in delovanju,« zagotavlja Žbogar.

Za dostop do vseh prispevkov kliknite na spodnjo ilustracijo:

Naloga te organizacije, v kateri so kot deležniki združeni nekdanji vrhunski tekmovalni jadralci, je šolati jadralce v olimpijskih tekmovalnih razredih, predvsem tiste iz tretjega sveta. Žbogarjevi kolegi jim pomagajo pri urjenju za kvalifikacije na olimpijske igre.

Slovenski šampion zagotavlja, da organizaciji ne pomaga niti s svojim jadralskim znanjem. »Moj delež ne pomeni, da imam delnice te organizacije. Ob ustanovitvi sta me večinska lastnika vprašala, ali bi se jima pridružil kot nekakšna tehtnica pri odločanju. Večkrat se, na primer, nista mogla odločiti, kje izvajati treninge. S vključitvijo mene pa sta lahko prenesla odgovornost pri odločitvah, o katerih se ne moreta zediniti,« je pojasnil Žbogar, ki je ob karieri vrhunskega jadralca tudi uspešno doštudiral.

V nasprotju s številnimi drugimi podjetji Sailcoach objavlja svoje poslovne rezultate. Zadnji, ki smo jih našli, so bili objavljeni za poslovno leto 2015, takrat je družba ustvarila dobrih 140.000 evrov prihodkov (17.055 evrov leta 2014) in 4460 evrov dobička (6021 evrov izgube leta 2014).

Prijavi sovražni govor