Kako prebroditi poletne tegobe na poti?

Vročina, nevihte, zastoji, cestnine, trajekti – pripravite se prej, pot bo prijetnejša.
Fotografija: K načrtovanju ne spada samo preverjanje, po kateri poti in kdaj se bomo peljali, ampak je treba na napore, ki ga čakajo, pripraviti tudi avtomobil. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
K načrtovanju ne spada samo preverjanje, po kateri poti in kdaj se bomo peljali, ampak je treba na napore, ki ga čakajo, pripraviti tudi avtomobil. FOTO: Shutterstock

Z začetkom šolskih počitnic se bo siceršnjemu toku turistov pridružila še plejada Slovencev, katerih cilj so večinoma kraji ob hrvaški obali, marsikdo pa se odpravi tudi proti črnogorskim, grškim ali italijanskim plažam. Ne glede na to, da številni potujejo proti znanim krajem, se je treba na pot pripraviti, preveriti morebitne novosti in po možnosti načrtovati alternativno pot na najbolj obremenjenih odsekih.

Poletje je čas zastojev na cestah in le redkokdaj se jim na daljši poti res lahko izognemo. Slovenci imamo srečo, da počitniške popotnike, ki prihajajo iz severnejših držav, prehitimo z zgodnjim jutranjim odhodom. Tudi sicer je potovanje v svežini novega dne veliko bolj prijetno kot v popoldanski sopari, ko nam časovne načrte lahko pokvari tudi kakšna nevihta. Zgodnji odhod je vsekakor prvi korak k bolj mirnemu začetku počitnic.



Cenik trajektnih voženj na hrvaške otoke
Cenik trajektnih voženj na hrvaške otoke


Bodite pozorni na težo


K načrtovanju ne spada samo preverjanje, po kateri poti in kdaj se bomo peljali, ampak je treba na napore, ki ga čakajo, pripraviti tudi avtomobil. Prav nič narobe ne bo, če ga odpeljete na preventivni pregled, marsikaj pa lahko storite tudi sami. Ker bo avtomobil bolj napolnjen, povečajte tlak v pnevmatikah (v skladu z navodili proizvajalca), preglejte vsa svetila in delovanje smernih kazalcev, napolnite posodo za pranje vetrobrana, zadnjega stekla in luči, najbolj skrbni pred odhodom avtomobil zapeljejo še v pralnico, ga posesajo in odstranijo nepotrebno navlako.

Prtljago že v stanovanju razdelite v več različno velikih torb in kovčkov, pri čemer bodite pozorni na težo, saj avtomobila tudi med vožnjo na dopust ne smete preobremeniti. Pred polnjenjem prtljaž­nika naj bo vse pripravljeno – razen tistega, kar boste potrebovali neposredno na poti. Le tako boste lahko prtljago pravilno zložili, in sicer najprej (spodaj oziroma takoj za naslonom zadnjih sedežev) težje kose, v odprtine med njimi lahko porinete kakšen športni pripomoček ali manjšo torbo, najbolje je, če lahko vse spravite pod polico oziroma ponjavo. Če vam to ne uspe, boste morali namestiti varovalno mrežo, ki bo preprečevala, da bi kosi prtljage ob močnejšem zaviranju ali celo nesreči poleteli po kabini. Na zad­njo polico ne postavljajte ničesar, razen morda lažjih oblačil, pa še v tem primeru bodite pozorni na neokrnjen pogled nazaj. Pri prevozu prtljage na strehi ali koles na vlečni kljuki upoštevajte omejitve in ne presegajte največje dovoljene obremenitve.

Prtljago že v stanovanju razdelite v več različno velikih torb in kovčkov, pri čemer bodite pozorni na težo, saj avtomobila tudi med vožnjo na dopust ne smete preobremeniti. FOTO: Shutterstock
Prtljago že v stanovanju razdelite v več različno velikih torb in kovčkov, pri čemer bodite pozorni na težo, saj avtomobila tudi med vožnjo na dopust ne smete preobremeniti. FOTO: Shutterstock


Za pitje voda ali nesladkan čaj


Med vožnjo se ne samo zaradi otrok, ampak tudi zaradi svojega dobrega počutja približno vsakih dvesto kilometrov ustavite (v senci, če je mogoče), se pretegnite in naredite kratek sprehod. Med prezračevanjem avtomobila nikakor ne pozabite na varnost – če se oddaljite, zaprite vsa okna in ga zaklenite, prav tako prtljago na strehi ali kolesa. Nepridipravi so poleti še posebno pozorni na voznike in potnike, ki vznemirjeni zaradi počitnic pozabljajo na osnove varnosti.

Za pitje izberite navadno vodo ali nesladkan čaj, tudi pri hrani bodite zmerni, slane prigrizke in sladkarije raje prihranite za prijetne večere, hrana na poti naj ne bo hitro pokvarljiva. Če vas ne mika običajno drago nakupovanje hrane in pijače na počivališčih, je skoraj obvezen del opreme hladilna torba, pregretih tekočin in hrane ne priporočamo za uživanje. Pot­niki, ki so nagnjeni k slabosti, naj že doma zaužijejo ustrezno zdravilo, posebej pa poskrbite za otroke, da jim med vožnjo ne bo dolgčas. In, da, tudi med potjo na dopust morajo biti ves čas pripeti v ustrez­nih avtosedežih.


Ne pozabite na zavarovanje


Policisti še vedno opravljajo mejni nadzor potnikov na hrvaški meji, a tudi na slovensko-avstrijski in nemško-avstrijski meji (in še kateri), zato vsekakor pravočasno preverite veljavnost dokumentov. V države Evropske unije, Albanijo, Andoro, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Gibraltar, Liechten­stein, na Islandijo, Norveško, Kosovo, v Makedonijo, Srbijo in Švico lahko potujete le z osebno izkaznico, drugod boste morali na meji pokazati potni list.

V torbo z dokumenti spada tudi evropska zdravstvena kartica, dodatno varnost zagotavlja zdrav­stveno zavarovanje z asistenco, predlagamo pa vam, da gotovino in kreditne kartice shranjujete na več mestih ločeno. Seveda ne smete pozabiti na avtomobilske dokumente, torej prometno in vozniško dovoljenje – za vožnjo po evropskih cestah bo slovensko dovolj, če boste zavili kam onkraj Urala ali Male Azije, pa si priskrbite tudi mednarodno vozniško dovoljenje, in če avtomobil ni pisan na vas, tudi mednarodno dovoljenje za vožnjo tujega vozila. Pri AMZS vam bodo z veseljem priskočili na pomoč pri pridobivanju dovoljenj.

Komentarji: