Deloindom: Ogljikov 
monoksid - največ
 zastrupitev 
v kopalnicah

Preverili smo, zakaj je ta tihi ubijalec tako nevaren, kaj je treba vedeti pri izbiri senzorja in kako ga pravilno namestiti ter vzdrževati, da bo zanesljivo opravljal svojo nalogo.

Objavljeno
10. januar 2017 15.15
Katja Žnidar
Katja Žnidar

V prostorih s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, morajo biti od 1. januarja nameščeni senzorji ogljikovega monoksida, ki z zvočnim (lahko tudi svetlobnim) signalom opozorijo, da je zaznan zelo strupen plin. Preverili smo, zakaj je ta tihi ubijalec tako nevaren, kaj je treba vedeti pri izbiri senzorja in kako ga pravilno namestiti ter vzdrževati, da bo zanesljivo opravljal svojo nalogo.

Energijska sanacija stavb 
je dodatno tveganje

»Namestitev senzorjev za zaznavanje ogljikovega monoksida, imenovanih tudi detektorji ali javljalniki, je obvezna v prostorih, kjer so nameščene kurilne naprave (naprave za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode), ki za zgorevanje energenta (zemeljski plin – ZP, utekočinjeni naftni plin – UNP, ekstra lahko kurilno olje – ELKO, trdna goriva – lesni peleti, drva, premog) zajemajo zrak iz prostora, v katerem so nameščene. Izvzete so naprave, ki imajo urejen neposreden dovod zraka v kurišče iz okolice (kondenzacijski plinski grelniki razreda C, kaminske peči, zaprti kamini itd.),« pojasni energetski svetovalec Matjaž Malovrh.

Ogljikov monoksid je zelo strupen in gorljiv plin, brez barve, vonja in okusa, zato ga ne moremo zaznati. Po besedah sogovornika lahko v stanovanjih uhaja zlasti iz kurilnih naprav, ki zajemajo zrak, potreben za zgorevanje, iz prostora, kjer so vgrajene. CO nastaja pri nepopolnem zgorevanju kuriva, vsebujejo pa ga tudi izpušni plini motorjev z notranjim zgorevanjem, zato je prav tako nevaren v garažah. Največjo nevarnost pomenijo sodobne energijsko učinkovite stavbe, kjer je izmenjava zraka praviloma zmanjšana in nadzorovana. Za kurilne naprave, ki nimajo lastnega dovoda zraka, v bivalnem prostoru, v katerem stojijo, zaradi tega ni na voljo dovolj zgorevalnega zraka ali pa tlačne razmere niso ustrezne. Malovrh opozarja, da je zato predvsem pri energijski sanaciji stavb treba razmišljati o prezračevanju prostorov in zagotavljanju dovolj velike količine zraka za zgorevanje. »Problem rešujemo s centralnimi ali lokalnimi prezračevalnimi sistemi in z dovodom zraka iz okolice direktno do kurišča kurilne naprave. To v obstoječih stavbah lahko pomeni tudi določene tehnične težave, zato so senzorji CO bolj kot ne izhod v sili.«

Več o tem, zakaj zgolj občasno prezračevanje ni dovolj ter kako in kam namestiti senzorje ogljikovega monoksida, si preberite v novi številki priloge Deloindom.