Deloindom: Setveni koledar – julij 2015

Setveni koledar Marije Thun je sedaj dostopen tudi na spletu. Zraven pa še nekaj uporabnih napotkov, kaj lahko te dni postorite v sadovnjaku in na vrtu.

Objavljeno
02. julij 2015 12.51
Julijana Bavčar, Deloindom
Julijana Bavčar, Deloindom

Ker za začetek julija meteorologi napovedujejo suše in vroče dni, bodo lastniki vrtov največ skrbi posvetili zalivanju. Za idealno oskrbo z vodo bi morali izhlapevanje iz tal in iz rastlin, ki se v sončnih dneh povzpne do šest litrov na kvadratni meter, v celoti nadomestiti. Vendar v suši šteje vsaka kaplja vode – s pravilno oskrbo rastlin lahko njene izgube precej zmanjšamo. Z zastiranjem tal med vrtninami denimo za polovico. Poti uhajanja vode iz prsti v ozračje preprečimo s plitkim okopavanjem tal, pred napovedanimi nevihtami pa vrt zalijemo, da padavinska voda z zaskorjenih tal ne bi kar odtekla.

Julij v zelenjavnem vrtu

Na zelenjavnem vrtu bodo najbolj žejne stročnice, paradižnik, paprika, buče in jajčevci, saj julija obilno cvetijo in oblikujejo plodove. Redno moramo namakati tudi kumarice, saj je prav neenakomerna oskrbljenost z vodo razlog za grenkobo in deformirane plodove. Prva polovica julija je še primerna za setev nekaterih sort endivije in radiča, sorte, ki ste jih sejali pred mesecem dni, pa je treba redno redčiti ali močne sadike presaditi na stalno mesto. Za to opravilo si je dobro izbrati bolj sveže in oblačne dni. Radič in endivija sta sorodnika, zato sta občutljiva na iste bolezni – v suhem in vročem poletju ju napade pepelasta plesen, glivična bolezen, ki ne mara vode, zato jo lahko odpravimo s pršenjem po listih. Če je napad hud, liste porežemo in počakamo, da se obrastejo. V tem času še sejemo primerne sorte solate, blitvo, kumare, bučke, korenček, rdečo peso, pozno zelje, por in nizki fižol. Če na gredicah, ki se izpraznijo v tem času, ne načrtujemo novih vrtnin, jih zasejemo z rastlinami za zeleno gnojenje, denimo deteljami, facelijo ali ajdo. V nekaj letih lahko tako znatno izboljšamo vodnozadrževalne lastnosti zemlje. Ker ob pobiranju vrtnin vsak dan odstranimo veliko listne mase in drugih ostankov rastlin, je, tudi če nimamo urejenega kompostnika ali kompostnega kupa, smiselno to napraviti zdaj. Do jeseni se bo nabralo dovolj materiala, ki se bo do prihodnje sezone spremenil v odličen kompost.

Kaj vse še lahko julija postorite v sadnem in okrasnem vrtu, preberite na www.deloindom.si, kjer objavljamo tudi setveni koledar Marije Thun za ta mesec.