Deloindom: Vrtnice in trajnice leta 2015

Izbrali smo trajnice in vrtnice, ki so jih strokovne in ljubiteljske organizacije po svetu in pri nas izbrale za zmagovalke leta 2015, hkrati pa že predstavljamo tudi vrtne lepotice, ki bodo zaznamovale 2016.

Objavljeno
17. december 2015 12.31
Julijana Bavčar
Julijana Bavčar

V navadi je, da odštevanje dni v starem letu popestrimo z vsakovrstnimi pregledi. Kot nalašč, da ljubiteljem trajnic in vrtnic, ki si med zimskim počitkom nabirajo moči za novo sezono, zbudimo malce skomin po cvetovih, dehtenju in igri barv v jutranjem vrtu. Izbrali smo trajnice in vrtnice, ki so jih strokovne in ljubiteljske organizacije po svetu in pri nas izbrale za zmagovalke leta 2015 – in ker ponekod v drugi polovici leta že opravijo izbore za prihodnje leto, predstavljamo tudi vrtne lepotice, ki bodo zaznamovale 2016.

Začnimo z vrtnicami. Pri Svetovni zvezi vrtničnih združenj (World Federation of Rose Societies) so v družbo slavnih (Roses Hall of Fame, izbor poteka vsako tretje leto) za 2015. uvrstili vrtnico 'Coctail', ki v toplejši klimi zraste kot vzpenjavka, v hladnejših krajih pa kot grmasta vrtnica. Skrižali so jo pri francoski žlahtniteljski hiši Meilland leta 1957. Njeni majhni do srednje veliki 'šipkasti' cvetovi s petimi lističi so svetlo rdeči, v sredini, okrog rumenih prašnikov, pa sončno rumeni. Odlikujejo jo osupljivo število cvetov, rahlo pikanten vonj in svetleči se, na bolezni odporni listi.

Pri Royal Horticiltural Society (RHS), angleškem Kraljevem hortikulturnem združenju, so za vrtnico leta 2015 izbrali mnogocvetnico oz. floribundo z naravnost bondovskim naslovom, 'For your eyes only', ki so jo skrižali v Angliji pri Warners Roses. Njeni preprosti ploščati cvetovi prehajajo od barve marelice in lososa do temno rožnate, včasih skoraj ognjene sredice z močno rumenimi prašniki. Vrtnica, ki se razraste v okrog 90 cm visok grm s prav tolikšnim premerom, naj bi bila precej odporna proti boleznim.

Celoten izbor si oglejte na www.deloindom.si.