- večja glava svežega belega zelja
- sol, poper, kumina
- žlica masla
- žlica moke
- glavica česna
Priprava:
- Zelje prerežemo na četrtine in izrežemo stržen. Potem ga narežemo na malo širše rezance kot za solato. Po želji in potrebi prej izrežemo še debelejše listne žile.
- V loncu zavremo vodo in v krop stresemo vse narezano zelje. Počakamo nekaj minut, da oveni, nato ga precedimo, vodo pa odlijemo.
- Lonec vrnemo na štedilnik, v njem raztopimo maslo, nato vmešamo moko in naredimo svetlo prežganje.
- Na prežganje dodamo blanširano zelje, takoj prilijemo kozarec vode in krepko mešamo, da ne nastanejo grudice in se zelje ne prismodi. Prilijemo nov kozarec vode, solimo, popramo, začinimo s kumino, počakamo, da zavre, in nato nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20 minut, da se zelje zmehča. Malo pred koncem dodamo še strt česen.
Namig: Ponudimo kot prilogo k ocvrtemu ali praženemu krompirju in pečenici.