Potrebujemo:
4 jabolka
za dobro pest različnega suhega sadja (hruške, rozine, datlji)
pest oreščkov (mandlji, orehi, ipd.)
1–2 žlici medu, pomaranča
Priprava:
Vklopimo pečico na 180 stopinj Celzija.
Pomarančo prerežemo in stisnemo sok.
Suho sadje drobno narežemo in v posodici prelijemo s polovico pomarančnega soka in pustimo namakati.
Cela jabolka izvotlimo z nožičkom ali žličko, da odstranimo peščišče. Če želimo bolj bogato nadevana jabolka, odprtino povečamo. Postavimo jih pokonci v model, da se tesno držijo drugo ob drugem in ne prevračajo.
Peščišča damo v kozico, prilijemo vodo, da pokrije vse skupaj, dodamo žlico sladkorja in kuhamo nekaj minut, da dobimo kompot. Prihranimo.
Oreščke narežemo bolj grobo in jih dodamo k namočenemu suhemu sadju. Vse skupaj v posodici pomešamo z medom. Z nadevom napolnimo jabolka v pekaču.
V jabolčni kompot prilijemo preostanek pomarančnega soka in tekočino nalijemo ob jabolka v pekaču. Pekač postavimo v segreto pečico za 15–20 minut, da se jabolka zmehčajo, a ne preveč, sicer razpadejo.
Ponudimo kot sladico s stepeno smetano po enolončnici z lečo in zelenjavo.