Četrtkov namig za kosilo: Pečena nadevana jabolka

Pohvaljeni boste; priprava 15 minut, čas peke 15–20 minut

Objavljeno
07. april 2015 11.06
PEČENA JABOLKA
Mojca Koman
Mojca Koman

Potrebujemo:

4 jabolka

za dobro pest različnega suhega sadja (hruške, rozine, datlji)

pest oreščkov (mandlji, orehi, ipd.)

1–2 žlici medu, pomaranča

Priprava:

Vklopimo pečico na 180 stopinj Celzija.

Pomarančo prerežemo in stisnemo sok.

Suho sadje drobno narežemo in v posodici prelijemo s polovico pomarančnega soka in pustimo namakati.

Cela jabolka izvotlimo z nožičkom ali žličko, da odstranimo peščišče. Če želimo bolj bogato nadevana jabolka, odprtino povečamo. Postavimo jih pokonci v model, da se tesno držijo drugo ob drugem in ne prevračajo.

Peščišča damo v kozico, prilijemo vodo, da pokrije vse skupaj, dodamo žlico sladkorja in kuhamo nekaj minut, da dobimo kompot. Prihranimo.

Oreščke narežemo bolj grobo in jih dodamo k namočenemu suhemu sadju. Vse skupaj v posodici pomešamo z medom. Z nadevom napolnimo jabolka v pekaču.

V jabolčni kompot prilijemo preostanek pomarančnega soka in tekočino nalijemo ob jabolka v pekaču. Pekač postavimo v segreto pečico za 15–20 minut, da se jabolka zmehčajo, a ne preveč, sicer razpadejo.

Ponudimo kot sladico s stepeno smetano po enolončnici z lečo in zelenjavo.