- večja glavica rdečega radiča
- 250 g mlincev
- 250 g pečenega mesa goske, račke, piščanca ali 300 g svežega mesa perutnine/svinjine
- maščoba za peko
Priprava:
- Zavremo 0,5 l vode. Suhe mlince nalomimo v skledo. Mlince v skledi prelijemo s kropom in pustimo namakati 5 minut. Ali pa uporabimo preostanek kuhanih in ohlajenih mlincev prejšnjega dne.
- Radič očistimo slabših zunanjih listov, nato pa prečno narežemo na tanke rezance.
- Stresemo jih v posebno posodo in prihranimo.
- Namočene mlince odcedimo in na deski narežemo na manjše kose. Narežemo tudi pečeno meso.
- V globoki ponvi segrejemo maščobo in meso ter mlince stresemo v ponev. Nad močnim ognjem vse skupaj pečemo, da postane malce hrustljavo. Najbrž bo to potrebno narediti v dveh delih.
- Ko so mlinci in meso že lepo zapečeni, dodamo narezan radič, največ minuto dalje pečemo/pražimo, da radič oveni, in takoj ponudimo kot glavno jed po zeljni juhi z zdrobom in korenjem (milijonska juha). Za poobedek se naj bo ledena kava ali vroča čokolada.
Opomba: Takšna jed je prava specialiteta, čeprav iz ostankov. V kolikor imate premalo pečenega mesa, uporabite sveže meso perutnine ali svinjine, ki ga popecite najprej.
Različica: Namesto navadnega rdečega radiča uporabite katerikoli drug radič, tudi siljen, sicer pa kitajsko zelje, na četrtinke narezan brstični ohrovt ali sodobno listnati ohrovt. V vseh primerih zelenjavo le na hitro opecite, le toliko, da oveni, a še ohrani hrustljavost.
Namig: Ostanke hrane prejšnjih dni vedno hranite na hladnem, le tako jih lahko uporabite še kdaj. Najbolje, v kakšni novi, zanimivi jedi, kot je na primer tale.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.