- 300 g radiča
- manjša čebula
- pol večje zelene
- večji korenček
- večji krompir
- žlička masla
- žlica naribanega hrena
- strok česna
- 2 žlici sladke smetane
- sol, poper
- 2 rezini kruha
Priprava:
- Čebulo, zeleno, korenje in krompir očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Stresemo v lonec, dodamo maslo in hitro popražimo.
- Medtem stremo česen in naribamo hren ter oboje stresemo v lonec k ostali zelenjavi. Prilijemo vodo in pokrito kuhamo 10 - 15 minut, da se zelenjava zmehča.
- Medtem grobo narežemo radič in ga posebej v manjši količini vode kuhamo par minut, toliko, da oveni. Vodo odlijemo in radič vstavimo v juho k ostali zelenjavi.
- Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, jo začinimo s soljo, poprom, sladko smetano, juho prevremo in ponudimo s kockami popečenega kruha.
- Po juhi postrežemo kranjsko klobaso, kos kruha in kislo zelje.
Opomba: Recept je s spletne strani Društva gluhih in naglušnih Dolenjske in Bele krajine.
Različica: Kogar grenak okus radiča ne moti, lahko radič skuha kar v loncu juhe, ne posebej. Kako že pravijo? Da je treba vsak dan pojesti vsaj nekaj malega tudi grenkega.