Četrtkov namig za kosilo: riž z rakci

Z obiljem česna; priprava 5 minut, čas kuhanja 15–20 minut.

Objavljeno
30. maj 2015 18.14
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo:
pločevinka paradižnika
glavica česna
oljčno olje
500 g zamrznjenih repkov rakcev
kozarec vina
peteršilj
300–400 g riža parboiled

Priprava:
Repke rakcev na pol ali povsem odtalimo.
Česen olupimo in drobno narežemo. V globoko ponev damo žlico oljčnega olja in v njem pazljivo popražimo polovico česna, da zadiši.
V ponev stresemo riž, počakamo, da postekleni, nato prilijemo vino in čez minuto še paradiž­nik. Solimo, krepko pomešamo, ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 5 minut.
Zatem med riž dodamo rakce, prilijemo malo vode in kuhamo še 10 minut. Po potrebi prilivamo vodo ter sem in tja pomešamo.
Nazadnje med riž vmešamo še preostanek česna, okrasimo s peteršiljem in ponudimo s kumarično solato.

Različica: Izberemo lahko rjavi riž, beli dolgozrnati riž ali pravi riž za rižoto, vendar moramo potem vodo dodajati postopno, kakor običajno.