Sestavine:
- manjša sveža repa
- gomolj zelene
- 3 rdeči korenčki
- 3 rumeni korenčki
- 1-2 pesti bučnih semen
- bučno olje, limonov sok ali kis, sol
- 2 žlici kisle smetane ali smetanovega namaza
Priprava
- Vso zelenjavo očistimo in narežemo na kocke. Stresemo v lonec, prilijemo do polovice zelenjave vode, jo rahlo solimo in pristavimo. Ko zavre, kuhamo 5 minut, da se zelenjava zmehča, a še ostane čvrsta na ugriz. Kuhano precedimo, zelenjavo pa stresemo v solatno skledo, da se ohladi.
- Bučna semena grobo sesekljamo in dodamo ohlajeni zelenjavi.
- Posebej pripravimo polivko, in sicer zmešamo bučno olje, sok limone, malo kisle smetane, po potrebi pa še nekaj žlic vode.
- S polivko prelijemo zelenjavo, dobro premešamo in pustimo pokrito na hladnem 10-15 minut, da se okusi povežejo in okrepijo.
- Solato ponudimo po špinačni juhi s kruhom in popečenim filejem lososa.
Nasvet: Če solate kaj ostane, jo pospravite v posodico za malico ali večerjo ob kosu kruha za naslednji dan.
Različica: Bučno olje in bučna semena so tu zaradi okusa in hrustljavosti. Brez težav oboje izpustite, olje pa nadomestite s kakim blagim (oljčnim). Je repa že sama po sebi dovolj pikantna.
Ali ste vedeli: Sveža repa v vlažni kleti kmalu požene mlade poganjke z listi, ki jim pravimo repne cime. Rahlo grenke in pikantne, a silno hranljivo bogate so te cime, vi pa srečni pridelovalci. Če vam okus ugaja, jih hitro narežite v solato.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.