Četrtkov namig za kosilo: Švedske mesne kroglice v omaki z brusničnim džemom

Za 25 kroglic; priprava 15–20 minut, čas peke 10 minut

Objavljeno
18. november 2014 10.45
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

Sestavine:

500 g mešanega mletega mesa

jajce, 200 ml mleka

manjša čebula

3 žlice drobtin

2 kuhana krompirja

sol, poper, mleti piment

maščoba za peko

brusnični džem

100 ml sladke smetane

200 ml goveje juhe

žlica ali dve sojine omake (oz. po okusu)

 

Priprava:

Drobtine in mleko v posodi zmešamo in pustimo 10 minut, da se napijejo. Čebulo zelo drobno narežemo. Kuhana krompirja olupimo in ju fino pretlačimo.

V ponvi na malo maščobe popražimo čebulo, da postekleni in dodamo k drobtinam, vmešamo še jajce, meso, pretlačen krompir in začimbe ter dobro premešamo.

Z vlažnimi rokami oblikujemo kroglice, jih povaljamo v moki in na maščobi na hitro popečemo z vseh strani. Nato ogenj zmanjšamo in pečemo še 5 minut, vmes ponev večkrat potresemo oz. kroglice obrnemo.

Za omako v kozici zavremo juho, dodamo smetano in omako pokuhamo. Nazadnje začinimo z nekaj kapljicami sojine omake, poprom in po potrebi s soljo.

Mesne kroglice ponudimo z omako, brusničnim džemom, širokimi rezanci in zeljno solato. Za posladek si privoščimo sladek kaki.