Sestavine:
500 g mešanega mletega mesa
jajce, 200 ml mleka
manjša čebula
3 žlice drobtin
2 kuhana krompirja
sol, poper, mleti piment
maščoba za peko
brusnični džem
100 ml sladke smetane
200 ml goveje juhe
žlica ali dve sojine omake (oz. po okusu)
Priprava:
Drobtine in mleko v posodi zmešamo in pustimo 10 minut, da se napijejo. Čebulo zelo drobno narežemo. Kuhana krompirja olupimo in ju fino pretlačimo.
V ponvi na malo maščobe popražimo čebulo, da postekleni in dodamo k drobtinam, vmešamo še jajce, meso, pretlačen krompir in začimbe ter dobro premešamo.
Z vlažnimi rokami oblikujemo kroglice, jih povaljamo v moki in na maščobi na hitro popečemo z vseh strani. Nato ogenj zmanjšamo in pečemo še 5 minut, vmes ponev večkrat potresemo oz. kroglice obrnemo.
Za omako v kozici zavremo juho, dodamo smetano in omako pokuhamo. Nazadnje začinimo z nekaj kapljicami sojine omake, poprom in po potrebi s soljo.
Mesne kroglice ponudimo z omako, brusničnim džemom, širokimi rezanci in zeljno solato. Za posladek si privoščimo sladek kaki.