Četrtkov namig za kosilo: Zapečena polenta s paradižnikom in sirom

Lahka jed polnega okusa, priprava katere vam bo vzela 15 minut, čas peke pa še 20-25 minut. Pa dober tek!

Objavljeno
15. april 2016 22.12
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 250 g instant koruznega zdroba za polento
  • žlička soli, čebula
  • 2 žlici oljčnega olja
  • pločevinka vloženega paradižnika
  • glavica česna, manjši korenček
  • pol kozarca vina
  • rožmarin, timijan, origano, sol, poper
  • 250 g poltrdega sira


Priprava:

  1. Polento skuhamo v vreli slani vodi po navodilih na embalaži v razmerju 1:3. Kuhano naložimo v oplaknjen manjši in višji pravokoten model kot za kolače, kjer naj se ohladi. To lahko storimo tudi dan poprej.
  2. Za omako na olju v kozici prepražimo narezano čebulo, česen, paradižnik, nariban korenček, solimo, popramo, prilijemo vino in pokrito kuhamo 10 minut.
  3. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
  4. Ohlajeno polento narežemo na centimetrske rezine. Sir narežemo na rezine ali naribamo.
  5. V model v plasteh naložimo polento, omako in na vrhu sir.
  6. Model postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 20 minut.
  7. Ponudimo po cvetačni juhi kot samostojno jed s solato s trdo kuhanim jajcem.