- 250 g instant koruznega zdroba za polento
- žlička soli, čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- pločevinka vloženega paradižnika
- glavica česna, manjši korenček
- pol kozarca vina
- rožmarin, timijan, origano, sol, poper
- 250 g poltrdega sira
Priprava:
- Polento skuhamo v vreli slani vodi po navodilih na embalaži v razmerju 1:3. Kuhano naložimo v oplaknjen manjši in višji pravokoten model kot za kolače, kjer naj se ohladi. To lahko storimo tudi dan poprej.
- Za omako na olju v kozici prepražimo narezano čebulo, česen, paradižnik, nariban korenček, solimo, popramo, prilijemo vino in pokrito kuhamo 10 minut.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj.
- Ohlajeno polento narežemo na centimetrske rezine. Sir narežemo na rezine ali naribamo.
- V model v plasteh naložimo polento, omako in na vrhu sir.
- Model postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 20 minut.
- Ponudimo po cvetačni juhi kot samostojno jed s solato s trdo kuhanim jajcem.