Četrtkov namig za kosilo: Zelenjavna pita z gorgonzolo in lešniki

Okusen glavni obrok; priprava 10 minut, čas peke 30 minut

Objavljeno
17. marec 2014 10.43
ZELENJAVNA PITA Z GORGONZOLO IN LEŠNIKI
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Potrebujemo:

testo

200 g moke

1 jajce, 100 g masla

žlica kisle smetane

nekaj žlic mrzle vode

nadev

2 večji sveži repi, 1/2 cvetače

1 kolerabica, 2 korenčka

100 g gorgonzole (ali drugega sira s plemenito plesnijo, lahko tudi poltrdi sir)

preliv

sol, muškatni orešček, timijan

2 jajci, 1 dl mleka

1 dl smetane za kuhanje

pest grobo narezanih lešnikov

 

Priprava:

Iz navedenih sestavin zamesimo krhko testo in ga damo počivat v hladilnik. Pečico segrejemo na 200 °C. Testo lahko naredimo dan prej in shranimo v hladilniku.

Zelenjavo očistimo, narežemo na tanjše koščke in v slanem kropu na hitro blanširamo. Uporabimo tudi stržen cvetače in stebla kolerabic.

Namaščen model za pito obložimo z razvaljanim testom. Nanj naložimo zelenjavo in koščke gorgonzole.

Posebej stepemo jajca s smetano in mlekom in začinimo. Z mešanico prelijemo zelenjavo, jo potresemo z lešniki, prestavimo v segreto pečico in pečemo 30 minut.

Ponudimo s solato, za poobedek pa postrežemo kompot iz suhega sadja.