200 g moke
1 jajce, 100 g masla
žlica kisle smetane
nekaj žlic mrzle vode
nadev
2 večji sveži repi, 1/2 cvetače
1 kolerabica, 2 korenčka
100 g gorgonzole (ali drugega sira s plemenito plesnijo, lahko tudi poltrdi sir)
preliv
sol, muškatni orešček, timijan
2 jajci, 1 dl mleka
1 dl smetane za kuhanje
pest grobo narezanih lešnikov
Priprava:
Iz navedenih sestavin zamesimo krhko testo in ga damo počivat v hladilnik. Pečico segrejemo na 200 °C. Testo lahko naredimo dan prej in shranimo v hladilniku.
Zelenjavo očistimo, narežemo na tanjše koščke in v slanem kropu na hitro blanširamo. Uporabimo tudi stržen cvetače in stebla kolerabic.
Namaščen model za pito obložimo z razvaljanim testom. Nanj naložimo zelenjavo in koščke gorgonzole.
Posebej stepemo jajca s smetano in mlekom in začinimo. Z mešanico prelijemo zelenjavo, jo potresemo z lešniki, prestavimo v segreto pečico in pečemo 30 minut.
Ponudimo s solato, za poobedek pa postrežemo kompot iz suhega sadja.