- četrt glave svežega belega zelja
- manjša čebula
- 2 korenčka
- žlička masla
- 2-3 žlice pšeničnega zdroba
- sol, majaron
- jušna osnova ali voda
Priprava:
- Čebulo in zelje drobno narežemo, korenček naribamo in vse skupaj stresemo v lonec. Dodamo maslo, pristavimo in kratko popražimo.
- Prilijemo vodo ali jušno osnovo, solimo, in ko zavre, nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 10 minut, da se zelje zmehča.
- V juho zakuhamo zdrob, s katerim jo zgostimo, po potrebi dosolimo in začinimo z majaronom.
- Po juhi ponudimo zelenjavne polpete z ovsenimi kosmiči in bogato skledo regrata s krompirjem in toplimi ocvirki.
Nasvet: Če vam je ostalo vsaj za zajemalko včerajšnje zelenjavne ali od torka čemaževe juhice, jo danes dodajte v juho. To preprosto juhico pretlačite s paličnim mešalnikom v kremno juho in jo ponudite z ocvrtimi jušnimi kroglicami. Za male in velike otroke ...
Ali ste vedeli: Zdrob lahko dobimo skoraj iz vsakega žita, ne le iz pšenice, pire ali koruze. Na voljo je tudi zdrob iz kamuta (korasan), amaranta, riža in še nekaterih vrst žita brez glutena. Čas kuhanja je podoben.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.