December v kuhinji s Slavko Ilich

Ideje za jedi, ki jih lahko pripravimo vnaprej, da se lahko družimo z obiskovalci.

Objavljeno
12. december 2014 13.27
 Slavka Ilich
Slavka Ilich

December je, ne glede na vreme in sneg – ali je ali ga ni –, lep in predvsem vznemirljiv mesec! Od prvega do zadnjega dne je izpolnjen s tihimi željami pa tudi z bolj odkritimi pričakovanji, ki jih izdajajo seznami daril – za vsak primer, da kateri od v teh dneh hudo obremenjenih dobrih mož ne bi česa pozabil. Od adventnih venčkov na začetku meseca do postavljanja in okraševanja božičnih ali novoletnih smrekic pred iztekom leta se pričakovanja le še stopnjujejo. Od že utrujenega starega leta se poslavljamo z upi, da bo v novem letu vse lepše in boljše, kot je bilo. To še nič ne stane, a dobro dene … K boljšemu razpoloženju pripomore svoje še praznična razsvetljava z nizi luči, ki jih v Ljubljani in drugod razobesijo po drevesih in med hišami. Vedno znova me očarajo svetleče kače, ki obrobljajo pročelja hiš in mostove. Kako lepo!

Začetek konca leta je tudi mesec družinskih srečanj in naključnih obiskov. Lepo in prav je, da voščila ob čaju ali grogu, ki naj ogrejeta premrle prste, pospremi še kaj okusnega in krepčilnega za pod zob. Zato predlagam nekaj jedi, ki jih lahko pripravimo razmeroma hitro ali že vnaprej, da potem sproščeno posedimo z obiskovalci, namesto da bi se z njimi pogovarjali iz kuhinje.

Pripravila sem čolničke iz belgijskega radiča, ki s svežim okusom in hrustljavostjo ugajajo celo otrokom, za vsakega odraslega pa sem dodala še po en inčun. Tokrat bomo pri nas ponujali tudi kranjsko klobaso na rženih kruhkih in nežen namaz z drobnjakom, ki je eno od pozabljenih ali vsaj premalo uporabljanih zelišč!

Letos je mila jesen »pustila« rasti blitvo tudi v celinski Sloveniji, zato sem jo pripravila s polento in feto. Odlično se obnese tudi, če jo pripravimo prej in jo damo v vročo pečico, ko so gostje že v hiši.

Torej, iz zadrege mi pomagajo drobni prigrizki in pašteta, ki jo lahko hitro vzamem iz hladilnika in z njo večkrat razveselim domače, prijatelje – ali sebe. S pašteto, kadar se je že lotim, vedno napolnim več manjših posod, saj lahko počakajo na hladnem, eno pa prihranim (zamrznem) še za božični in morda silvestrski večer. Nazadnje sem izbrskala in priredila še svoj stari, hitri in predvsem slastni recept za sladkosnede: polnjene suhe slive s čokoladno kremo in orehi.

Hura za veseli december!

 

Čokoladne slive z orehi
Hitro, preprosto in nadvse slastno. Za 30 »bonbonov«.

Potrebujemo:

120 g črne čokolade (s 75 % kakava)
1,2 dl smetane
1,5 žlice masla
30 suhih sliv brez koščic
30 polovic orehov in žlička mletih za kremo
vrečka za zamrzovanje in škarje ter 30 papirnatih modelčkov

Priprava:
V posodo nalomimo čokolado, dodamo maslo in počasi segrevamo. V drugi posodi zavremo smetano in z njo prelijemo čokolado, dobro premešamo. Lonec ohladimo v mrzli vodi (5 minut), ki smo ji dodali led. Dodamo mlete orehe in z občasnim mešanjem ohlajamo vsaj še 2 uri.
Suhe slive brez koščic prerežemo na eni strani, da dobimo »čolničke«, in jih malo razpremo. V en vogal plastične vrečke z žlico naložimo kremo, ta vogal odrežemo in v vsako slivo stisnemo za čajno žličko kreme. Slive preložimo v papirnate modelčke in kremo pokrijemo s polovičko oreha. To je to!