Vas zanima, kaj si mislim še o nekaj drugih trikih v zvezi s čebulo, ki sem jih malo zares in malo za hec preizkusila? Rezanje čebule z rezino kruha v ustih ali med rezanjem imeti odprta usta z jezikom tesno ob nebu, to je res ena velika neumnost. Znanstveno ozadje, da se hlapne snovi ustavijo na kruhu (ali na ustnem nebu) in potem vežejo s slino namesto s solzami v očeh, se na začetku sliši še kar spodbudno. Ampak, si predstavljate, kako je vse skupaj videti? Koliko kruha naj gleda iz ust? Najlepša hvala – raje jokam.
Podobno je meni traparija rezanje čebule pod tekočo vodo v koritu. Že tako se prehitro porežem. Da bi rezala čebulo, ko nanjo in na roke teče voda? Ostanem vsaj brez koščkov čebule, ki letijo na vse strani, če ne celo brez kakšnega prsta.
#1 ČEBULO PRED REZANJEM ZA 15 MINUT V HLADILNIK. Resnično manj solz. Pravijo, da se hlapne snovi hitreje sproščajo ob povišani temperaturi (tudi sobni temperaturi) in obratno.
Komentar: Z ohlajanjem čebule pred rezanjem si prav gotovo pridobimo minuto ali dve. Od hitrosti pri rezanju pa je odvisno, kako hitro se bodo solze pojavile. Ker sem bolj pozabljive sorte, imam nekaj čebul po novem spravljenih v hladilniku in res pomaga. Nekateri na spletu svetujejo, da čebulo pred rezanjem postavimo za nekaj minut v zamrzovalnik. Se obnese, vendar nanjo ne smemo pozabiti. Zamrznjena postane mehka, po odtajanju pa zdrizasta.
Foto: Krištof Koman
#3 ČEBULO PRED REZANJEM ZA 15 MINUT V VODO. Kaj pa vem ... Nisem navdušena. Čebulo olupimo in potopimo v vodo, pri tem se žveplove snovi izločijo v vodo, čebula postane bolj milega okusa in manj vzdraži sluznico. Komentar: Najprej, moti me, da moram na čebulo čakati. Ponavadi je vendar to prva reč, ki jo potrebujemo pri kuhi. Potem me moti, da je čebula mokra in tudi obrisana zelo izmuzljiva. S prehranskega vidika pa je namakanje napaka, saj gredo v vodo poleg žveplovih snovi še minerali, flavonoidi in druge zdravju koristne snovi. Če to vodo porabimo za zalivanje juhe, ni nič narobe, drugače je samo škoda.
Foto: Krištof Koman
Komentar: Ščemenje v očeh se je pojavilo zelo kmalu, solze malo pozneje. Za rezanje velike čebule ali več čebul je meni premalo uporabno, poleg tega žvečilnih gumijev nimam vedno pri roki. Odkrila sem tudi, da je sočasno žvečenje čigumija in rezanje čebule prav zagonetna reč.
Foto: Krištof Koman
Komentar: Ta trik poznam že od prej in ga lepo uporabljam, vendar se mi zdi premalo učinkovit. Moja napa je namreč tik nad štedilnikom in rezanje med lonci na njem ni prav preprosto. Če postavim desko tik ob štedilnik, pa je vse skupaj učinkovito le za kakšno majhno čebulico, ki jo hitro narežem.
Foto: Krištof Koman