Predstavitvena informacija

Kako prepoznati ekološko pridelano hrano?

Nutricionistka Mojca Cepuš svetuje pri izbiri kakovostne hrane in pojasnjuje prednosti ekološko pridelanih izdelkov.
Fotografija: HOFER
Odpri galerijo
HOFER

Mnogi nimajo vsakodnevno dostopa do pridelkov z domačih vrtov, polj in iz sadovnjakov ter izdelkov, za katere so prepričani, da so izdelani z mislijo na korist potrošnikov in narave. Široka izbira izdelkov linije Natur aktiv je zato pridelana v skladu z najstrožjimi standardi ekološke pridelave in je kupcem na voljo po prijaznih HOFER cenah. Nutricionistka Mojca Cepuš opisuje, kako na trgovskih policah prepoznati ekološko pridelano hrano in zakaj je pomembno, da izbiramo zdravo hrano.
 
HOFER
HOFER


Zakaj izbrati izdelek z oznako BIO in EKO?
O sodobnih trendih prehrane, ki kažejo na živila, pridelana na okolju prijazen način, nutricionistka Mojca Cepuš pove: »Veliko ljudi dvomi v pomen označb BIO – biološko in EKO – ekološko, ki je dejansko enak, in se sprašuje, ali ne gre morda le še za enega od trikov, ki jih trgovci uporabljajo, da prepričajo potrošnika k nakupu določenega izdelka. Med mnogimi oznakami se včasih res težko znajdemo, je pa kar nekaj oznak, ki so z zakonom močno regulirane in so tudi redno preverjane. Kriterijev, ki jih mora podjetje izpolnjevati, da lahko izdelek pridobi BIO certifikat, je veliko, prednost, ki jo potrošnik občuti, pa je predvsem boljši končni izdelek.«

Uživajmo hrano boljše kakovosti
Pazljiva izbira živil ni odveč, saj je uravnotežena prehrana s polnovrednimi ogljikovimi hidrati, dobrimi maščobami, kakovostnimi beljakovinami ter vitamini in minerali poglavitna za dobro počutje. Pomembno je torej, da se o izdelkih, ki jih vsakodnevno vključujemo v svoj jedilnik, dobro poučimo. Mojca Cepuš poudarja: »Kaj točno je v živilu, ki ga kupimo, razkriva seznam sestavin na deklaraciji. Tabela s podatki nam ponuja informacije o kalorijah, ogljikovih hidratih, beljakovinah, maščobah, o soli in podobnem. Zaščitni znaki na embalaži pa nam razkrivajo, na kakšen način je bilo neko živilo pridelano.«

Mojca Cepuš, nutricionistka. Foto: Jani Ugrin
Mojca Cepuš, nutricionistka. Foto: Jani Ugrin

  
»Seveda ni treba, da je vsa hrana, ki jo kupujete, BIO ali EKO, dobro pa je, da je tista, ki je pojeste največ, najboljše kakovosti,« svetuje Mojca Cepuš in dodaja: »Na prvem mestu je seveda hrana z domačega vrta, sledi pa ji tista, ki ima pridobljene certifikate. Poleg načina pridelave je pomembno tudi to, da so živila sezonska, lokalna in seveda sveža, saj bodo le tako vsebovala vsa hranila, ki so v njih naravno prisotna. Prednost lokalnih pridelkov je v tem, da sadež dozori na rastlini, saj tako črpa več hranil iz zemlje. Čas od obiranja do zaužitja je tako kratek, s čimer preprečimo gnitje in razkroj.«
 


Darovi narave na domačih policah
Strogih ekoloških standardov pridelave se drži tudi linija Natur aktiv, ki združuje široko izbiro BIO-izdelkov. HOFER-jeva lastna blagovna znamka vključuje hranljive izdelke za vsak obrok v dnevu – od svežega sadja in zelenjave do mesa, mlečnih izdelkov, semen in oreščkov, različnih vrst piškotov, omak, namazov in testenin. Izdelki so pridelani na kmetijah, zavezanih najvišjim standardom ekološke pridelave in kakovosti, izpostavljeni pa so tudi rednemu nadzoru neodvisnih strokovnjakov.
 
HOFER
HOFER

Strog nadzor zagotavlja neoporečnost izdelkov
»Kakovost EKO- in BIO-izdelkov je lahko boljša zaradi uporabe organskih gnojil in boljših razmer za gojenje živali. Standard oznak BIO in EKO prav tako zagotavlja strog nadzor in preverjanje neodvisnih organizacij najmanj enkrat letno,« razloži Mojca Cepuš.
 
Dobavitelji izdelkov linije Natur aktiv se zavzemajo za okolju prijazen in trajnostni način kmetovanja in pridelave. Ekološki kmetovalci uporabljajo izključno organska gnojila in se ne zatekajo k uporabi kemično sintetiziranih sredstev za varstvo rastlin ali sredstev, proizvedenih z gensko tehnologijo. Tovrsten ekološki pristop ohranja tudi rodovitnost tal in deluje v prid biološki raznovrstnosti v naravi.

 

Več iz te teme:

Komentarji: