Ko pride na obisk Putin

Kaj na obisku v Sloveniji jedo politiki, ki krojijo svetovno zgodovino?

Objavljeno
05. avgust 2016 22.17
Ana Strnad Hočevar
Ana Strnad Hočevar
V restavraciji na Brdu pri Kranju, kjer so pogostili povabljenca predsednika Boruta Pahorja, so nam prijazno opisali in poustvarili meni, ki ga je bil minulo soboto deležen tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Brdo pri Kranju, posestvo doživetij, kjer v objemu narave slovenska eminenca in politika gostita veljake iz tujine. Pomembne ljudi, ki krojijo tudi usodo sveta. Minuli konec tedna je tako v goste prišel predsednik Rusije Vladimir Putin. V Sloveniji se je mudil le pol dneva, njegov obisk pa je za precejšnje število ljudi zahteval mesece dela, priprav in usklajevanja. Med njimi so bili tudi kuharji z Brda. Pravijo, da je bil ta dogodek res nekaj posebnega. Predvsem zaradi hitrega tempa v kuhinji, pa tudi zaradi vseh tistih, ki so našim kuharskim mojstrom ves čas pozorno gledali pod prste, in ne nazadnje zaradi zapletene birokracije, ki je bila posredno vključena v pripravo hrane. A ekipi, ki na Brdu skrbi za kulinarične presežke, je tudi tokrat uspelo. Po uradnem delu in natrpanem urniku so si gostitelji in gostje le privoščili vrhunsko večerjo. Štirje hodi, odlična vina in prijetno razpoloženje so bili tistega dne vrhunec za restavracijo na Brdu pri Kranju.

Vse je dorečeno, nič ni prepuščeno naključju

»Hotel smo rezervirali že pred letom dni, ko je pri nas bival Dmitrij Medvedjev. Takrat sicer še ni bilo uradno potrjeno in dolgo potem sploh nismo vedeli, ali bo predsednik Putin prišel v Slovenijo in kakšne narave bo srečanje,« pove Franci Jagodic, namestnik direktorice na Brdu. »Nekaj mesecev pred prihodom ruskega predsednika pa smo uskladili podrobnosti s slovenskim protokolom, ki nas v tak­šnih primerih najame, in z njim določimo vse posebnosti, povezane z obiskom. Seveda so tudi jedilniki pomembna tema pogovorov,« še doda. Zanje poskrbi Robert Merzel, vodja kuhinje in svetovalec za kulinariko na Brdu pri Kranju, ki pripravi predloge, na podlagi katerih izberejo jedi in uskladijo še dodatne zahteve gosta in naročnika. »Pripravimo seznam sestavin, recepture in vse drugo, kar želi naročnik ali gost,« nadaljuje vodja kuhinje Dušan Jovanovič, ki je skupaj z Matejo Klavžar in Andrejem Rozmanom skrbel, da je vse, povezano z večerjo, potekalo tako, kot mora, tudi v soboto, ko so za protokolarno jedilno mizo sedeli oba predsednika in njuni ekipi. »Bilo jih je 22 in v nekaj več kot pol ure smo morali ponuditi štiri hode. Ves dan smo pripravljali jedi, potem so sledile dolge ure čakanja, ker so gostje zamujali, in nazadnje se je vse zgodilo v pol ure. Ampak tako je pri našem delu. Vemo, da je tako, in pripravljeni smo na to,« nam z žarom v očeh pove Dušan, vrhunski kuhar, ki že več let kuha na Brdu.

Kuhinja, polna Rusov, in birokracije za obsežno mapo

V ruski delegaciji so imeli tudi pet kuharjev in zdravnika inšpektorja, ki so med drugim preverili izvor vseh sestavin za večerjo. Vse so skrbno pregledali in natančno dokumentirali. »Zaključna dokumentacija, v kateri so bili zbrani vsi podatki o sledljivosti živil in sestavin, je bila zelo obsežna,« pove Dušan, ki jo je z vso potrebno vnemo, dolgoletnimi izkušnjami in znanjem tudi sam pomagal pripraviti. »Ja, tudi to je del našega poklica,« se nasmeji in očitno je, da mu ni prav nič pretežko. Rusi so v času obiska najeli tudi del kuhinje in je niso zapus­tili, dokler ni predsednik Putin pristal v domovini. »To so varnostni ukrepi, ki sodijo k organizaciji takšnega pomembnega dogodka,« nadaljuje Dušan. »Saj je bilo naporno, ampak se splača. Še posebno ko vidiš, da ljudje z užitkom jedo in se sproščeno pogovarjajo,« ga dopolni Zlatko Šparakl, vodja strežbe na Brdu, ki je bil prav tako član sobotne ekipe. »Pomembno je, kakšne volje je kuhar, saj se njegov odnos čuti tudi v hrani,« je prepričan. »V soboto je bilo vzdušje nadvse prijetno. Zanimivo je videti, kako včasih, po zaužiti sladici, hitro vsi vstanejo in se razidejo. No, tokrat ni bilo tako. Gostje so ostali za mizo in se pogovarjali, vse dokler ni prišel čas za odhod,« še razkrije zgovorni Zlatko.

Pravljica na krožniku – preverjeno!

V kuhinji na Brdu pri Kranju je Dušan za nas še enkrat prijazno poustvaril jedi s sobotnega menija. Nepričakovano nas je tako doletela čast, da smo vse tudi sami pokusili, in bili smo navdušeni. Kuharski mojstri so se odločili za poletne, osvežilne jedi. »Praviloma se ne odločamo za nepreverjene kombinacije, ampak se raje držimo lokalnih okusov,« pove Dušan o snovanju menija. Še enkrat so pripravili paradižnikovo predjed, za glavno jed je bilo več mesecev v vakuumu zorjeno goveje meso in za sladico gibanica s puhastim makovim biskvitom, ki ga zlepa ne bomo pozabili. Dušan je povedal, da je bilo meso, ki ga je pripravil za nas, še malo boljše kot tisto, ki so ga ponudili ruskemu državniku. »Takrat je bilo vse prehitro in meso se ni dobro uležalo.« Po sladici so na sobotni večerji ponudili kavo, Putin pa je, tako kot na prejšnjem obisku, s seboj prinesel vrečko zelenega čaja in ga z užitkom popil.

Nova zgodba za Brdo

»Po predsedovanju Slovenije svetu Evropske unije se je na Brdu začela nova zgodba,« pove Franci Jagodic. Zelo lepo se je v tem času razvil poslovni turizem zaradi sodobnega kongresnega centra, še največ pa imajo v tem letnem času porok. Približno 40 parov bodo združili samo to poletje. »K nam prihajajo pari z vsega sveta. Kar tretjina je iz tujine. Zanje je naš gorenjski biser prava eksotika,« se nasmeji namestnik direktorice. In nas za konec povabi na (nedeljsko) kosilo v njihove konce. Se bodo potrudili in nam postregli tako kot predsedniku Putinu? »Zagotovo! Verjetno takrat ne bomo ponujali prav takšne hrane, odnos in postrežba pa bosta zagotovo na najvišji ravni.« Prav radi jim verjamemo.