# Simon Bertoncelj. Idej za piknik naj nam ne bi nikoli zmanjkalo. Sam bi se odločil za bolj mesno različico. Pripravil bi tri različne vrste mesa (perutnina, svinjska rebrca, goveji hrbet), ki bi jih vsaj dan pred piknikom mariniral. Meso najprej začinimo s soljo, poprom, svežimi zelišči in potem mariniramo z omako za žar ter pustimo stati na hladnem en dan, da se okusi prepojijo. Če želimo narediti domačo omako, najprej karameliziramo sladkor, dodamo beli balzamični kis, sesekljano šalotko in malo česna ter zalijemo s paradižnikovo osnovo. Dodamo še začimbe po želji in razne dodatke, odvisno od tega, kakšno omako želimo. Piknika brez žara na oglje zame seveda ni. To se mi zdi nujni pogoj za dober obrok na prostem, predvsem zaradi vonja po dimu, ki ga meso dobi med peko. Pri žaru na oglje moramo najbolj paziti na temperaturo oglja, se pravi, da meso prehitro ne porjavi na zunanji strani in ostane surovo v sredini. Zraven dobrega mesnega obroka na pikniku seveda pašeta še pečena zelenjava z žara in doma pečen kruh z rukolo in orehi. Ne smeta pa manjkati niti kakšen babičin ajvar in mlada čebula.
# Davor Družinec. Sosede, ki bodo pokukali čez ograjo zaradi mamljivih dišav z žara, kar prijazno povabimo na piknik. Na druženju ob hrani in pijači na prostem se ponavadi prilagodimo sezonskim dobrotam lokalnega izvora. Ker se je začela sezona špargljev, je že prav, da se tudi ti znajdejo na našem žaru. Lahko jih ponudimo kot prilogo k mesu ali pa so samostojna jed. Pripravimo lahko tudi postrv, polnjeno z jurčki, in pečen mladi krompir. Nadev že prej pripravimo v kuhinji. Čebulo posteklenimo in dodamo na rezine narezane jurčke. Vse skupaj prepražimo in začinimo s soljo, poprom, lovorjevim listom in timijanom. Na koncu dodamo tanke rezine česna in počakamo, da zadiši. Ko so jurčki ohlajeni, jih nadevamo v trebušno votlino postrvi, ki smo jo pred tem posolili in po želji začinili. Previdno jo položimo na žar, spečemo in samo enkrat obrnemo. Mladi krompir posolimo in potresemo z rožmarinom, naoljimo in ga zavijemo v alufolijo. Robove trikrat zapognemo in zavijanje še enkrat ponovimo. Krompir pečemo v vroči žerjavici. Ne pozabimo niti na pripravo osvežilne solate in odlično kosilo je pred nami.
# Marin Blejec. Mislim, da je žar postal veliko več kot zgolj peka čevapčičev, saj ponuja številne možnosti za pripravo različnih jedi – od mesnih, ribjih, zelenjavnih, celo sladico lahko dandanes naredimo na njem. Moj namig je, da vse, kar bomo postregli gostom, poskusimo najprej narediti sami doma. Pa naj bodo to različne omake (bbq, salsa, tapenada), ki jih lahko pripravimo tudi vnaprej in jih shranimo v kozarcih na patent, v katerih bodo v hladilniku počakale tudi do enega meseca. Sami lahko na žaru spečemo tudi lepinje ali bombice za burgerje. Pomembno je, da že dan prej mariniramo meso, ribe, zelenjavo. Najbolj pa lahko goste presenetimo, če na žaru spečemo kakšen zahteven kos mesa ali ribo in zraven – prav tako na žaru – še na hitro naredimo prilogo. Pomembno je, da se žara ne bojimo, ampak z njim eksperimentiramo, saj ko ga enkrat obvladamo, je ni jedi, ki je ne bi mogli narediti tudi na odprtem ognju.
# Erik Črnigoj. Na dušo polagam, da naj bo piknik čim bolj domač, lokalno obarvan in brez čevapčičev, ražnjičev in pomfrija. Za hladno predjed bi tako naredil bakala na belo s šparglji, sir s tartufi in/ali domač pršut. Zraven bi ponudil nekaj na žlico, recimo ribji brodet s polento, za glavno jed pa preprosto, a tako zelo zdravo, ribo na žaru. Zraven se odlično poda krompir »izpod peke«. Tega lahko ponudimo tudi k mesnim jedem z žara. V tem primeru bi se odločil za pripravo odojka ali domače kokoši, ovite v panceto. Naj bodo jedi pripravljene z ljubeznijo, v domačem, prijaznem ozračju, vonj po dimu in pomladi pa pikniku vedno dodata še tisto piko na i.