Odprta kuhinja: Drag kot žafran in suh kot poper

Je sploh kje kak recept z izjemo večine sladic, da ne bi poleg soli uporabili še popra?

Objavljeno
19. julij 2015 16.20
Mojca Koman
Mojca Koman
Je sploh kje kak recept z izjemo večine sladic in običajnih solat, da ne bi poleg soli uporabili še popra? So medenjaki res tisti pravi brez vsaj ščepca cimeta, klinčkov, pimenta in muškatnega oreščka? Gotovo ne, zato je skrajni čas, da pisani svet začimb spoznamo malce polj podrobno.

Začimbe so listi, cvetovi, jagode oziroma plodovi, semena, lubje ali korenine rastlin, ki zaradi svojih naravnih sestavin dajejo jedem vonj in okus, spodbujajo tek, pospešijo prebavo, brez začimb bi hrano celo težko konzervirali za dalj časa. Sila pomembne so, tako zelo, da so se nekoč zaradi njih sklepale ženitve in osvajala ozemlja, nemalokrat so bile celo plačilno sredstvo. Kolumb je menda iskal poper, po naključju in na naše veselje pa našel čili.

V slovenski tradicionalni kuhinji uporabljamo le peščico bolj blagih začimb, pretežno z dišečimi listi (zelišč ali z drugo besedo dišavnic). Nekaj najbolj znanih in uporabnih v domači kuhinji, kot so žajbelj, timijan, drobnjak, smo v OK spoznali v preglednici. Kuhinje narodov toplih krajev, kjer so higienske razmere slabše in je večja nevarnost okužb, pa imajo začimb v izobilju. To so začimbe krepkih vonjev in okusov in te bomo spoznali danes.

Prvo vprašanje: jih je sploh deset? Močno optimistično … 15? Tak­šnih, splošno uporabnih v naših krajih? Negotovo sem se lotila štet­ja kozarčkov v domači kuhinji: poper, kumina, ingver, cimet, klinčki, feferon, kurkuma, muškatni orešček, janež, brinove jagode, sladka paprika, prašek za čili, koriander, žafranika … Vseh začimb skoraj dva ducata. Pa ne spadam med strastne ljubitelje krepkih začimb tujih krajev, v svoji kuhinji raje uporabljam zelišča, ki jih gojim na okenski polici in nekaj še na vrtu. Število me je kljub temu presenetilo. Moja mama in oče imata podoben seznam, tašča nekaj krajšega. Torej gre vseeno za kolikor toliko običajen izbor. Večinoma so to začimbe, ki jih znamo vsi uporabljati, vsak pa hrani še kakšno bolj eksotično iz tujih krajev, ki je v omarico ali predal zašla kot spominek s potovanj. Kaj je vendar sumac in kako se uporablja? Striček google sicer o tem kar dosti pove, prakse nimam nobene.

Zmagovito izbrano petnajsterico sem navedla v preglednici, vsaki začimbi pa v svoji vrstici poleg slike namenila še nekaj besed, ki naj vas nagovorijo, da začimbe bolj zavzeto in pogumno uporabite pri pripravi jedi.