Prvo mesto v našem decembrskem natečaju – in s tem bon za 120 evrov – smo soglasno prisodili receptu za svinjska jetrca s porom in slivovko, ki nam ga je poslala Dominika Novak Pihler iz Černelavcev. Pražena jetra niso nič novega in vsi jih delamo na enak način, zato nas je navdušilo, kako jed povzdigne in ji da čisto drug značaj izbira dodatkov: jetrca s porom namesto čebule so bila zanimiva, ko pa smo jih polili z res dobro domačo žganico, so postala nekaj čisto drugega. Okus po slivah, ki se tako ali tako s svinjino dobro ujemajo, je bil v tej kombinaciji nekaj posebnega. Mi smo za povrhu in za nekaj spektakla uprizorili še trik z gorenjem v ponvi. Ta recept priporočamo in ga preizkusite, uporabite dobro žganico, ne pa preveč, ker bo prevpila nežni okus jeter, že tako obdan s porom.
Šara:
Šara je drugače jed, ki jo imajo ljudje strašno radi, svinjina, ki jo tu uporabimo, pa je različna: nekateri prisegajo na nogice, drugi kuhajo pol svinjske glave, tisti bolj občutljivi za videz se znajdejo kar z zarebrnicami. Nekateri najbolj zagreti na koncu dodajo še nekaj pogretih ocvirkov in potem je res »svinjsko dobro« – ne pa seveda tudi najlažje. Je pa to krasna stara jed, ki je mlade kuharje navdušila tudi zato, ker se dela sama, prav nalašč za zaposleno gospodinjo: zmečeš v lonec in kuhaš dve uri, pa je. Bon v vrednosti 60 evrov in čestitke za spomin in opomin na to jed.
Ribica v testu:
Ampak ker smo pozivali bralce, naj nam pošiljajo recepte, ki bodo čim bolj razširili poznavanje uporabe vseh delov pujsa, bi se res težko izognili najbolj elegantnemu delu, ribici. Biserki Čančer iz Dobove bomo poslali bon, tretjo nagrado, v vrednosti 40 evrov.
Srček in dve juhi naenkrat
Na četrto mesto smo uvrstili prispevek Tatjane Novak iz Murske Sobote; to je pravzaprav cela zgodba, ki se plete okrog štirih svinjskih srčkov. Gospa je posredovala navodila, kako pripravimo iz ene osnove dve juhi: kislo in mlečno. Nas je še bolj zanimala slednja, kajti kombinacija se nam je zdela res nenavadna in vredna temeljite obravnave.
Jan Mohorič, ki je juho pripravljal, meni, da bi bilo več okusa, če bi srčke in zelenjavo, namesto da jih skuhamo, prej prepražili ali pa bi jo bilo treba kuhati dlje, da bi bolj povrela in bi se okus nekoliko koncentriral. Na tak način pripravljena ima okus skoraj povsem po mleku. Smo pa vsi menili, da kombinacija ni slaba, če zajamemo tekočino in meso skupaj. Žličniki, ki jih gospa navaja, nam niso uspeli, ker je zmes iz teh sestavin postala preveč tekoča in se je v juhi razlezla. Tudi ta recept nas je navdušil, ker razširja obzorja; mladi kuharji z BIC so priznali, da si niso mislili, kako se kaj takega dejansko je.
Zarebrnica: