Odprta kuhinja: Januar v kuhinji s Slavko Ilich

Pa smo se odsankali v sveže zasneženo novo leto!

Objavljeno
31. december 2014 12.55
Slavka Ilich
Slavka Ilich
Naj bo zdravo in srečno, želimo vsem bliž­njim in si želimo tudi zase. (Da le ne bi bilo slabše, kot je bilo minulo, dodam po tiho, da me ne bi slišali bolj črnogledi preroki.)

Potem ko smo se »pretolkli« skozi veseli december z vsemi prazniki – pri nas imamo poleg trojice belobradih dobrih mož z darili še toliko rojstnih dni –, je prav, da zajamemo sapo, se ozremo okoli sebe in vase ter pretehtamo, kako in kaj. Oglasi se utrujenost, za katero prej ni bilo časa, in zavemo se, da moramo nekaj narediti tudi zase!

Sama sem poklicala na pomoč peteršilj, ki je znan prečiščevalec telesa. Ker je poceni, je za januarsko prazno denarnico kot naročen. Nasploh je v prvih dneh leta treba pregledati in prebrati zaloge – marsikaj lahko pride prav za krepčilne enolončnice ali mineštre –, da se nam ne bi kaj po nepotrebnem pokvarilo. In da ne bi bili do hrane spoštljivi samo v besedah.

Ker sem ves december »nekaj pekla«, so se nabrali različni ostanki. V vrečkah, na primer, za pest ali dve različnih vrst moke, nekaj žlic suhega sadja in prgišče orehov … Da vse to pospravimo na najboljši način, sta pripravna dva recepta: za kruh iz različnih mok z nekaj orehi, brusnicami in koščki sušenega kakija, in za sladico prav tako iz sestavin iz kategorije »pospravljanje hladilnika«.

Naštete sestavine dobro poznamo, sušen kaki pa si zasluži nekaj več besed. Vsako leto ga dobim od sestre, ona pa od prijateljice iz Istre (od tam je tudi recept za mineštro) in skoraj vsako leto naredim enako napako. Ker so »napol« suhi kakiji tako lepi, jih pustim kar na mizi, za okras, potem pa nekega dne opazim, da so se preveč posušili. To pomeni, da ne le potemnijo in postanejo na oko manj privlačni, temveč tudi otrdijo. In so potem enaki kot čisto posušeni in jih moram kot take porabiti. Ponavadi jih zrežem v muslije, toda letos je zadnji končal v »januarskem« kruhu! Zamesila sem ga iz ostankov polnovredne pirine, ržene in pšenične moke, ki sem jim dodala prgišče lističev z nekaj vejic svežega timijana! Tega sem prihranila tudi za sladico, pravokotne pogačice iz listnatega testa in, in … preberite recept na koncu!