Odprta kuhinja: Mojih deset minut s kostanjem

Uporaben je v zeliščarstvu in v kulinariki.

Objavljeno
26. oktober 2015 11.47
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
Ste se že odpravili v gozd po kostanj, prosili soseda za kutino ali dve, s sprehoda prinesli polne žepe orehov in jabolk, v mlinu kupili sveže mleto ajdovo ali koruzno moko, našli kmeta, od katerega boste kupovali buče, domače zelje in repo? Občutite jesen tudi tako, jo prinašate v svoj dom in na krožnike?

Jesen marsikdo kar malo zapostavi, za druge pa je neprecenljiva zaradi raznovrstnosti, ki jo prinaša v naše življenje in s tem v kuhinjo.

Da sem jesensko razpoložena, se pri nas opazi takoj, ko začnem menjati krož­nike, sklede, pribor. Takrat me mož vpraša, ali je pri nas spet preobrazba. Kaj hočem, ta hecna navada, menjava polet­ne z jesensko kolekcijo posode mi utre pot in me pripravi na jesensko kuharijo. Jedi, ki jih pripravljam, kostanjeva juha, jota, žganci, mi bolj teknejo v skodeli umirjenih barv kot v roza krožniku – v katerem pa rada uživam v hladni poletni kumarični juhi.

Malo sem vas s pisanjem zapeljala in upam, da niste pomislili, da ne bo nič kuhanja. Sama sem že lep čas osredotočena na kostanj. Zaradi zdravilnih last­nosti, ki jih imajo njegovi listi, cvetje, plod in lubje, je kostanj uporaben tudi v zeliščarstvu, tako kot v kulinariki. Cvetje in listje, dodana čajni mešanici, lajšata težave z dihali, kot so bronhitis, astma, oslovski kašelj; lubje pravega kostanja je dobra podpora v čajni mešanici proti prebavnim motnjam. Če imate savno, naberite listje in ježice in vse skupaj skuhajte v vodi, da dobite zvarek, s katerim lahko zidake prelijete že na začetku in pozneje dolivate – sv. Hildegarda je ta recept priporočala vsem, ki trpijo za putiko, revmo, artrozo in zato vzkipljivostjo. Plod je nadvse bogat s kalijem, do katerega po naravni poti le redko pridemo tako preprosto. Vsebuje malo natrija, zato naj ga brez strahu uživajo tudi ljudje z obolelim srcem ali ledvicami. Ker pa je v kostanju ogromno ogljikovih hidratov, morajo to upoštevati sladkorni bolniki.

Med sprehodom po mestu si privoščimo vrečko pečenega kostanja in si mimogrede krepimo vranico. Kuhanega še ne ponujajo na stojnicah ali v gostilnicah, bi pa bilo zanimivo in hkrati koristno, saj izboljša prekrvitev v glavi in krepi živce. Splošno deluje pravi kostanj bazično, zato ga čim pogosteje uvrščajmo na jedilnik. Zakaj ne bi spekli potice in namesto orehovega nadeva preizkusili kostanjevega, lahko bi pripravili kostanjeve štruklje, prelite z medom, kostanjeva kremna juha je prava poslastica, kuhan kostanj se odlično poda v zelenjavne enolončnice, z njim lahko obogatimo pečena jabolka. Kostanjev kolač, katerega recept vam priporočam, je sladica polnega okusa, z gosto in sočno strukturo. Če zraven ponudimo majhno kepico kremnatega medenega ali kostanjevega sladoleda, je užitek toliko večji. Pred časom sem namesto lešnikov uporabila pistacije in tudi ta različica je šla v slast. Žal v naših trgovinah ni moke oziroma mletih pistacij, meni pa so pošle zaloge, zato sem pripravila kolač z lešniki, katerih okus se lepo zlije s kostanjevo moko. Naj pa namig, če dobite pistacije, ostane za drugo priložnost.

Čisto drugače kot lani je letos naše dvorišče polno kostanja; ne prav debelega, a sladkega. Tako je ob mirnem večeru skodelica kuhanega kostanja mojih 10 minut. Da redi? Res pripomore pridobiti kakšno »kilco«, a ko pomislim na vse dobre lastnosti, postane to nepomembno.