Za poletni zajtrk ali priloga za štiri
Sestavine:
- 4 mesnati paradižniki
- 4 jajca
- 2 žlici naribanega parmezana
- šopek drobnjaka, sol in poper, olje za pekač
-
- Paradižnike operemo, osušimo in odrežemo pod pecljem. Z žličko izdolbemo seme in nekaj mesa ter obrnemo, da se sok izcedi. Drobno narežemo drobnjak.
- Segrejemo pečico na 180 stopinj. Pomastimo pekač z oljem, razporedimo paradižnike in jih rahlo posolimo. Jajca dobro zžvrkljamo, vmešamo še sir in drobnjak.
- Zmes nalijemo v paradižnike in jih potisnemo v pečico za 15-20 minut, da jajca zakrknejo.
Namig: Da dobimo enakomerne odprtine na paradižnikih, si pomagamo z modelčkom za majhne krofe. Z njim plitvo zarežemo v vsak paradižnik, nato z nožem nadaljujemo do sredine, z žličko pa izdolbemo meso.
Foto: Slavka Ilich
Vloženi paradižnički
Za tri manjše kozarce za vlaganje
Sestavine:
- 700-750 g manjših paradižnikov (datterino, rumene slive, mini san marzzano)
- 3 vejice svežega origana, 3 stroki česna
- bio limona (nastrgana lupina in 2 žlički soka)
- 4 žlice oljčnega olja, žlica balzamičnega kisa
- sol in poper
- za shranjevanje v kozarce še približno pol litra oljčnega olja
Priprava:
- Na papir za peko v pekaču razporedimo prerezane paradižničke ter jih rahlo posolimo in popopramo. Pečico z ventilacijo segrejemo na 150 stopinj. Olupimo česen in ga zmešamo v skodeli z oljem, nastrgano lupino in sokom limone, drobno narezanim origanom in balzamičnim kisom. Dobro premešamo in z žličko nanesemo na vsak paradižnik. Česen pustimo med paradižniki.
- Postavimo v vročo pečico in sušimo paradižnike približno 2 uri. Čez uro zmanjšamo temperaturo na 130 stopinj, odvisno od velikosti paradižnikov in tudi zato, da jih ne prismodimo!
- Paradižnike vzamemo iz pečice in jih dobro ohladimo. V manjše kozarce naložimo najprej pečen česen, nato paradižnike in zalijemo z oljem, zapremo in postavimo v hladilnik. Ponudimo s sveže pečenim kruhom ali ob narezku.
Koristen nasvet: Nepredušno zaprte v posodi jih lahko v hladilniku hranimo do mesec dni.