Odprta kuhinja: Paradižnik v pekaču in kozarčku

Recept, ki ga iz otroštva pozna moj mož. Polnjeni paradižniki z jajci – preprosto, dober način »poroke« paradižnika in jajca.

Objavljeno
05. avgust 2016 19.55
Posodobljeno
06. avgust 2016 09.00
Slavka Ilich
Slavka Ilich
Z jajci polnjeni, 
v pečici pečeni paradižniki
Za poletni zajtrk ali priloga za štiri

Sestavine:
  • 4 mesnati paradižniki
  • 4 jajca
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • šopek drobnjaka, sol in poper, olje za pekač

  1. Paradižnike operemo, osušimo in odrežemo pod pecljem. Z žličko izdolbemo seme in nekaj mesa ter obrnemo, da se sok izcedi. Drobno narežemo drobnjak.
  2. Segrejemo pečico na 180 stopinj. Pomastimo pekač z oljem, razporedimo paradižnike in jih rahlo posolimo. Jajca dobro zžvrkljamo, vmešamo še sir in drobnjak.
  3. Zmes nalijemo v paradižnike in jih potisnemo v pečico za 15-20 minut, da jajca zakrknejo.

 

Namig: Da dobimo enakomerne odprtine na paradižnikih, si pomagamo z modelčkom za majhne krofe. Z njim plitvo zarežemo v vsak paradižnik, nato z nožem nadaljujemo do sredine, z žličko pa izdolbemo meso.


Foto: Slavka Ilich


Vloženi paradižnički
Za tri manjše kozarce za vlaganje


Sestavine:

  • 700-750 g manjših paradižnikov (datterino, rumene slive, mini san marzzano)
  • 3 vejice svežega origana, 3 stroki česna
  • bio limona (nastrgana lupina in 2 žlički soka)
  • 4 žlice oljčnega olja, žlica balzamičnega kisa
  • sol in poper
  • za shranjevanje v kozarce še približno pol litra oljčnega olja


Priprava:

  1. Na papir za peko v pekaču razporedimo prerezane paradiž­ničke ter jih rahlo posolimo in popopramo. Pečico z ventilacijo segrejemo na 150 stopinj. Olupimo česen in ga zmešamo v skodeli z oljem, nastrgano lupino in sokom limone, drobno narezanim origanom in balzamičnim kisom. Dobro premešamo in z žličko nanesemo na vsak paradižnik. Česen pustimo med paradižniki.
  2. Postavimo v vročo pečico in sušimo paradižnike približno 2 uri. Čez uro zmanjšamo temperaturo na 130 stopinj, odvisno od velikosti paradižnikov in tudi zato, da jih ne prismodimo!
  3. Paradižnike vzamemo iz pečice in jih dobro ohladimo. V manjše kozarce naložimo najprej pečen česen, nato paradiž­nike in zalijemo z oljem, zapremo in postavimo v hladilnik. 
Ponudimo s sveže pečenim kruhom ali ob narezku.


Koristen nasvet: Nepredušno zaprte v posodi jih lahko v hladilniku hranimo do mesec dni.