- 100 g kandiranih češenj, 500 g mešanega suhega sadja
- 175 g razmehčanega masla, 175 g sladkorja, 3 velika jajca
- 225 g moke, žlička pecilnega praška
- pol žličke cimeta, četrt žličke ingverja v prahu
- 25 g mletih mandljev, 1 kg marcipana, 2 žlici mleka
- sladkor v prahu za delovno površino
- malo marelične marmelade za premaz torte
- lupinica eko limone, po želji 1 beljak
Priprava:
- Suho sadje in češnje narežemo na manjše kose.
- Okrogel model za torto obložimo s peki papirjem, tako dno kot obod, ali dobro namastimo in pomokamo. Pečico vklopimo na 170 stopinj.
- V posebni posodici zmešamo moko, vse začimbe, pecilni prašek in mandlje.
- Maslo gladko pomešamo s sladkorjem in dodamo lupinico limone. Postopno dodajamo jajce in mokasto zmes, nazadnje prilijemo mleko in vmešamo suho sadje.
- Marcipan razdelimo na pol. Delovno površino potresemo s sladkorjem v prahu, na tem razvaljamo prvi kos marcipana na pol prsta debelo in izrežemo krog s premerom 20 cm. Ostanke prihranimo za kroglice.
- Model za torto napolnimo s polovico sadne zmesi, nato nanjo položimo krog marcipana ter lepo pogladimo. Naložimo še drugo polovico zmesi in postavimo v segreto pečico za pol ure, nato temperaturo znižamo na 150 stopinj in pečemo še uro in pol, da je torta povsem trdna in zobotrebec iz nje ostane čist.
- Vzamemo iz pečice, pustimo, da se torta povsem ohladi, šele nato jo vzamemo iz modela in preložimo na servirni krožnik.
- Drugo polovico marcipana razvaljamo in izrežemo krog s premerom 21-22 cm. Preostanke marcipana zgnetemo skupaj in oblikujemo 11 kroglic.
- Torto premažemo z mlačno marmelado, nato nanjo položimo drugi krog marcipana. Pogladimo, rob preganemo čez torto in vzvalovimo.
- Z beljakom prilepimo kroglice marcipana na torto. Če želimo, vsako premažemo z beljakom in premaz karameliziramo s kuhinjskim gorilnikom.
Opomba: Kilogram marcipana? Za torto na fotografiji sem ga uporabila
le 600 g in mislim, da je količina ravno pravšnja. In zakaj je le 11 kroglic?
12 apostolov - Juda = 11 marcipanovih kroglic. Zato.