- 3 žlice oljčnega olja
- 2 čebuli, 2 glavici česna
- večji korenček
- sol, poper, timijan, 2 lista lovorja
- čili ali feferon po okusu
- velika pločevinka vloženega belega fižola (850 g)
- vsaj 5 listov ohrovta ali raštike
Priprava:
- Čebulo in korenje narežemo ter stresemo v lonec. Nad šibkim ognjem pražimo 5 minut.
- Prvo glavico česna stremo in stresemo k čebuli. Dodamo še timijan, čili po okusu in pražimo še minuto.
- Potem v lonec zlijemo kuhan fižol s fižolovko, začinimo z lovorjem in zavremo. Kuhamo 10 minut, da se zelenjava zmehča, fižol pa ogreje.
- Lovor odstranimo in juho pretlačimo s paličnim mešalnikom.
- Ohrovt narežemo na trakove in vmešamo v juho. Kuhamo 10 minut, po potrebi razredčimo, čeprav mora biti tale juha kar gosta.
- Medtem drugo glavico česna očistimo in stroke narežemo na rezine. V ponvici na malo olja ga hrustljavo opečemo.
- Juho ponudimo s popečenim česnom in začinimo z oljem od praženja česna oziroma po potrebi z brizgom oljčnega olja.