Petkov namig za posladek: Zapečene skutne palačinke

Kultna jed, v količinah za enkrat. Priprava traja okoli 20 minut, čas peke pa vam bo vzel še okoli 20-25 minut.

Objavljeno
02. april 2017 16.33
SKUTNE PALAČINKE
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • testo za palačinke
  • 2 jajci, 125 g moke, ščep soli, žlica sladkorja
  • 2 dl mleka (sirotke, mineralne vode), olje za peko
  • nadev
  • 0,5 kg skute, 2 žlici sladkorja, jajce
  • lupina eko limone
  • preliv
  • 2 dl sladke ali kisle smetane, jajce


Priprava:

  1. Iz naštetih sestavin zmešamo gladko testo za palačinke. Iz testa v ponvi na malo olja spečemo 8 tankih palačink in jih prelagamo na krožnik.
  2. Posebej v posodi zmešamo skuto, jajce, sladkor in limonino lupinico.
  3. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  4. Vsako palačinko nadevamo z žlico ali dvema nadeva, nasprotna robova zavihamo (da bo nadev tudi med peko ostal v njej) in palačinko zavijemo. Zvito položimo v pekač. Palačinke zlagamo drugo ob drugi.
  5. Pripravimo še preliv, in sicer smetano zmešamo z jajcem in z njim bogato prelijemo palačinke. Model postavimo v segreto pečico in pečemo 20-25 minut, da zgornja plast rahlo porjavi.
  6. Ponudimo še tople, posladkane s sladkorjem v prahu, po gosti fižolovi juhi.


Opomba: Izbrati sladko ali kislo smetano za preliv je stvar okusa. S kislo smetano so palačinke malce bolj lahkotne in sveže, s sladko pa dobijo bogatejši in bolj žameten okus.

Nasvet in namig: Če imate čas, testo za palačinke pustite počivati pol ure v hladilniku. Prav nič narobe pa ni, če ga naredite prejšnji večer in ga do porabe naslednji dan shranite v hladilniku. (Hm, še hitreje gre, če palačinke spečete dan prej in jih skrijete pred otroki do naslednjega dne.)

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.