- testo za palačinke
- 2 jajci, 125 g moke, ščep soli, žlica sladkorja
- 2 dl mleka (sirotke, mineralne vode), olje za peko
- nadev
- 0,5 kg skute, 2 žlici sladkorja, jajce
- lupina eko limone
- preliv
- 2 dl sladke ali kisle smetane, jajce
Priprava:
- Iz naštetih sestavin zmešamo gladko testo za palačinke. Iz testa v ponvi na malo olja spečemo 8 tankih palačink in jih prelagamo na krožnik.
- Posebej v posodi zmešamo skuto, jajce, sladkor in limonino lupinico.
- Pečico segrejemo na 180 stopinj.
- Vsako palačinko nadevamo z žlico ali dvema nadeva, nasprotna robova zavihamo (da bo nadev tudi med peko ostal v njej) in palačinko zavijemo. Zvito položimo v pekač. Palačinke zlagamo drugo ob drugi.
- Pripravimo še preliv, in sicer smetano zmešamo z jajcem in z njim bogato prelijemo palačinke. Model postavimo v segreto pečico in pečemo 20-25 minut, da zgornja plast rahlo porjavi.
- Ponudimo še tople, posladkane s sladkorjem v prahu, po gosti fižolovi juhi.
Opomba: Izbrati sladko ali kislo smetano za preliv je stvar okusa. S kislo smetano so palačinke malce bolj lahkotne in sveže, s sladko pa dobijo bogatejši in bolj žameten okus.
Nasvet in namig: Če imate čas, testo za palačinke pustite počivati pol ure v hladilniku. Prav nič narobe pa ni, če ga naredite prejšnji večer in ga do porabe naslednji dan shranite v hladilniku. (Hm, še hitreje gre, če palačinke spečete dan prej in jih skrijete pred otroki do naslednjega dne.)
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.