Ponedeljkov namig za kosilo: Kremna koprivna juha z rukolo, slanino in parmezanom

Saj veste, kopriva ne pozebe; priprava 5 minut, čas kuhanja 10 minut

Objavljeno
21. november 2014 15.32
JUHA IZ KOPRIV
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Sestavine:
2 krompirja, čebula
pest rukole
100 g koprivnih vršičkov
(približno 3 pesti)
50 g slanine, poper, sol
jušna osnova ali voda
50 parmezana ali drugega
aromatičnega trdega sira
po želji kocke posušenega
starega kruha

Priprava:
Slanino narežemo na majhne kocke in stresemo v lonec.
Krompir olupimo, čebulo očistimo in vse prav tako narežemo.
Slanino zdaj popečemo, da rahlo porjavi, in jo prestavimo na krožnik. Če presodimo, da je maš­čobe preveč, je malce odlijemo.
Na preostalo maščobo stresemo čebulo in krompir, popražimo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Kuhamo 10–15 minut, da se krompir skoraj povsem zmehča.
Medtem očistimo rukolo in po potrebi še koprive, vse skupaj grobo narežemo in stresemo h krompirju. Kuhamo še največ 5 minut, nato pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Juho začinimo s poprom in po potrebi dosolimo. Postrežemo s popečenimi kockami slanine, potresemo z naribanim parmezanom in po želji s kockami suhega kruha. Po juhi ponudimo popeče­no polento z govejim mesom iz nedeljske juhe in korenčkovo solato.