Sestavine:
2 krompirja, čebula
pest rukole
100 g koprivnih vršičkov
(približno 3 pesti)
50 g slanine, poper, sol
jušna osnova ali voda
50 parmezana ali drugega
aromatičnega trdega sira
po želji kocke posušenega
starega kruha
Priprava:
Slanino narežemo na majhne kocke in stresemo v lonec.
Krompir olupimo, čebulo očistimo in vse prav tako narežemo.
Slanino zdaj popečemo, da rahlo porjavi, in jo prestavimo na krožnik. Če presodimo, da je maščobe preveč, je malce odlijemo.
Na preostalo maščobo stresemo čebulo in krompir, popražimo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Kuhamo 10–15 minut, da se krompir skoraj povsem zmehča.
Medtem očistimo rukolo in po potrebi še koprive, vse skupaj grobo narežemo in stresemo h krompirju. Kuhamo še največ 5 minut, nato pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Juho začinimo s poprom in po potrebi dosolimo. Postrežemo s popečenimi kockami slanine, potresemo z naribanim parmezanom in po želji s kockami suhega kruha. Po juhi ponudimo popečeno polento z govejim mesom iz nedeljske juhe in korenčkovo solato.