Ponedeljkov namig za kosilo: Kruhovi cmoki z omako iz gob šitak

Izvrstno tudi z drugimi gobami; priprava 10 minut, 30 minut za počitek, čas kuhanja 20 minut

Objavljeno
24. oktober 2014 13.14
KRUHOVI CMOKI
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

Potrebujemo:

400 g dan starega kruha
1 čebula, 2 stroka česna
2 žlici masla, 200 ml mleka
500 g gob šitak
2–3 jajca, žlica moke
2,5 dl zelenjavne ali mesne jušne osnove
2 dl sladke smetane
majaron, sol, poper
bezgova ali brusnična marmelada

Priprava:
V skledo stresemo na kocke narezan kruh in na žlici masla svetlo prepraženo čebulo, prilijemo toplo mleko in premešamo.
Posebej razžvrkljamo jajca, jih solimo, popramo in nalijemo na kruh. Dobro premešamo in pustimo pol ure, da se zmes poveže.
Iz spočite zmesi z vlažnimi rokami oblikujemo 8 cmokov.
V večji širši lonec nalijemo vodo, jo solimo, zavremo in v krop vstavimo cmoke. Ko voda spet zavre, ogenj povsem zmanjšamo in cmoke pokrito kuhamo 20 minut.
Medtem narežemo gobe, jih v ponvi na maslu popražimo, dodamo česen, potresemo z moko in prilijemo jušno osnovo ali vodo. Omako pokuhamo na četrtino, nato vmešamo smetano in naprej kuhamo, da postane omaka kremasta.
Omako solimo, začinimo z majaronom in ponudimo skupaj s cmokom in žličko marmelade ter bogato sezonsko solato.