Potrebujemo:
400 g dan starega kruha
1 čebula, 2 stroka česna
2 žlici masla, 200 ml mleka
500 g gob šitak
2–3 jajca, žlica moke
2,5 dl zelenjavne ali mesne jušne osnove
2 dl sladke smetane
majaron, sol, poper
bezgova ali brusnična marmelada
Priprava:
V skledo stresemo na kocke narezan kruh in na žlici masla svetlo prepraženo čebulo, prilijemo toplo mleko in premešamo.
Posebej razžvrkljamo jajca, jih solimo, popramo in nalijemo na kruh. Dobro premešamo in pustimo pol ure, da se zmes poveže.
Iz spočite zmesi z vlažnimi rokami oblikujemo 8 cmokov.
V večji širši lonec nalijemo vodo, jo solimo, zavremo in v krop vstavimo cmoke. Ko voda spet zavre, ogenj povsem zmanjšamo in cmoke pokrito kuhamo 20 minut.
Medtem narežemo gobe, jih v ponvi na maslu popražimo, dodamo česen, potresemo z moko in prilijemo jušno osnovo ali vodo. Omako pokuhamo na četrtino, nato vmešamo smetano in naprej kuhamo, da postane omaka kremasta.
Omako solimo, začinimo z majaronom in ponudimo skupaj s cmokom in žličko marmelade ter bogato sezonsko solato.